Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cele mai importante 3 comenzi din dresaj

Caraman Robert
Domeniu : Cresterea altor animale
Meserie : Dresor
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

“Bravo”, “Fui”, “Liber” 


Acestea sunt cele mai importante comezi din educatia unui caine deoarece cu ajutorul primelor doua cainele invata orice alta comanda sau tema de dresaj, iar comanda “liber” ii arata cand exercitiul s-a terminat, deci poate sa faca ce doreste, fiind importanta pentru echilibrul cainelui. 

Comenzile “bravo” si “fui” - comanda de interdictie, sunt primordiale deoarece invata cainele conceptul de bine si rau. Invata cainele sa invete. Imaginati-va ca vrem sa invatam cainele comanda “sezi”. In momentul in care posteriorul lui atinge solul, rostim “bravo” si recompensam, daca se ridica rostim “fui”, deci invatam cainele exact ce moment ne convine si ce moment nu ne convine. Aceasta regula si aceste comenzi trebuie aplicate in viata de zi cu zi ori de cate ori este nevoie. Sunt comenzile de baza ale educatiei canine.
 
“Bravo” - marcheaza momentul dorit sa-l recompensam

Cuvantul “bravo” este un instrument pe care il folosim ca sa invatam fiecare exercitiu nou. ”Bravo” va clarifica lucrurile pentru catelul dv. Acesta va invata ca “bravo” anticipeaza recompensa si totodata marcheaza momentul pentru care este recompensat. Imaginati-va “bravo” ca pe un  aparat de fotografiat cu care pozati, instantaneu, fiecare comportament care va intereseaza. De exemplu: pentru “sezi”, “pozam” exact momentul in care cainele atinge solul cu posteriorul, nu mai inainte, nu mai tarziu.
 
Exercitiul 1
Acest exercitiu este numai pentru prima saptamana. De 3-5 ori pe zi tineti 4-5 bucatele de mancare in mana. Spuneti “bravo” si imediat recompensati catelul. Nu conteaza ce face, ideal ar fi sa va acorde atentie si sa fie interesat. Nu recompensati daca in demararea acestui exercitiu cainele sare pe dv., latra sau va musca de maini. Asteptati sa se potoleasca si spuneti “bravo” + recompensa numai cand este calm si interesat.

Important !!! “Bravo” urmat de mancare se acorda la un interval de timp variabil.
- “Bravo” + recompensa (asteptati 5 secunde inainte sa repetati);
- “Bravo” + recompensa (asteptati 15 secunde urmatoarea data);
- “Bravo” + recompensa (asteptati 2 secunde);
- “Bravo” + recompensa (asteptati 10 secunde);
- “Bravo” + recompensa (OK, “liber”).
 
Important!!! Dv. si cainele dv. ar trebui sa faceti ceva diferit de fiecare data cand dati comanda “bravo” si recompensati (in acest exercitiu). Asteptati! ceva interesant se va intampla iar atunci spuneti “bravo” si recompensati.
Exemplu:
- Cainele merge linistit “bravo” + recompensa... apoi
- Cainele se uita la dv. “bravo” + recompensa - 30 sec... apoi
- Cainele se culca “bravo” + recompensa - 1min... apoi
- Cainele este culcat dar dv. va intoarceti “bravo” + recomensa... apoi
- Cainele se ridica “bravo” + recompensa - ok, ”liber”
 
Imaginati-va ca “incarcam” valoarea pozitiva a cuvantului “bravo”. In aceasta faza a dresajului ne intereseaza sa intelega ca “bravo” anticipeaza recompensa. Nu uitati ca nu invatam cainele nici o pozitie, doar “incarcam” pozitiv cuvantul “bravo”. Acesta este o promisiune ca, recompensa, de orice fel, va veni. Incercati sa nu folositi acest cuvant decat in contextul lectiilor de dresaj sau ori de cate ori doriti sa marcati un comportament care va convine.
 
Exercitiul 2 (Exercitiul magnetic)
Imaginati-va ca nasul cainelui si mana dv. sunt doi magneti care se atrag. Din pozitia in picioare, puneti “magnetul” dv. lipit de nasul cainelui si miscati mana incet si lin, stanga-dreapta, facand in acelasi timp cativa pasi inapoi. Spuneti “bravo” + recompensa atunci cand cainele urmareste mana si este cat se poate de interesat. Recompensati aleatoriu, incercati sa dezvoltati atentia si interesul cainelui de a urmari mana. Recompensati de fiecare data cand cainele este maxim interesat, apoi recompensati un moment mai devreme. Aleatoriu este cuvantul de baza ! Acest exercitiu este foarte important deorece pune bazele altora (chemarea, pozitiile, comenzile prin semn, etc.).
 
“FUI” - comanda de interdictie

In primul rand va recomandam sa folositi aceasta expresie, care provine din limba germana si este universal recunoscuta ca fiind interdictia pentru caini.

De ce “fui” si nu alt cuvant ? pentru ca este un cuvant pe care il va intelege numai cainele.

Comanda de interdictie trebuie sa fie foarte puternica, cu o valoare negativa mare. Alte cuvinte (nu, nu ai voie, etc.) mai sunt rostite, deci cainele le aude, in contexte care nu au legatura cu el. In acest fel, nefiind urmate de ceva negativ si nefiind in legatura cu comportamentul cainelui, valoarea negativa a acestei comenzi va scadea, in plus cainele va fi confuz.

Aceasta comanda trebuie rostita numai cand vreti sa opriti un comportament nedorit inceput deja. Nu se spune preventiv !!! Cainele trebuie sa faca deja ceva ce nu va convine, iar aceasta comanda ii arata ca face ceva gresit si trebuie sa se opreasca. Comanda de interdictie se rosteste tare si clar, cu o mimica si un ton negative. Nu se da aceasta comanda in gluma sau razand, este o comanda foarte serioasa si importanta peste care cainele nu trebuie sa treaca. Deasemenea, nu se repeta de mai mult de doua ori. In cazul in care cainele nu se opreste dupa cea de-a doua comanda, trebuie intervenit.

In sedintele Ringstar  veti invata cum interveniti pentru fiecare gresala sau coportament nedorit in parte. Adresati-va instructorilor Ringstar Club pentru orice nelamurire. Nu exista un exercitiu specific prin care sa invatam aceasta comanda. Trebuie doar sa insotiti orice lucru negativ cu acest cuvant, “fui”. Asa cum am incarcat pozitiv comanda “bravo”, la fel trebuie ca “fui”, sa aibe o incarcatura negativa. Nu va functiona fara aceasta asociere.

Aceste doua comenzi “bravo” si “fui” sunt primordiale in educatia unui caine si inainte sa trecem la orice alt exercitiu trebuie sa ne asiguram ca sunt bine determinate.
 
“Liber”

Aceasta comanda echilibreza cainele deoarece ii arata clar cand orice exercitiu sau tema de dresaj s-a incheiat si poate sa faca ce vrea. Este un moment crucial in dresaj, doarece orice sedinta de dresaj, sau exercitiu, trebuie sa aiba momente de relaxare pentru caine, clar percepute de catre acesta.

Comanda “liber” marcheaza aceste momente, clarificand astfel situatia pentru caine.

Un caine care va recunoste ca lider (vezi materialul LIDER) nu va avea nici o initiativa decat dupa comanda “liber”.

De fiecare data cand scoateti lesa si relaxati cainele, cand finalizati un exercitiu, cand va jucati cu el, rostiti aceasta comanda. 

Dupa aceasta comanda nu mai acordati nici o recompensa. Este timpul liber al cainelui dv., in care trebuie sa faca ce vrea: sa-si faca nevoile, sa miroasa, etc.

Comanda “liber” este o comanda pozitiva si importanta ei este crescuta si deoarece poate fi folosita ea insasi ca si recompensa.

Comanda “liber” ca si timpul liber al catelului, se incheie cu chemarea, si o alta comanda din programul de dresaj.
 
Nu uitati !!! Cu ajutorul comenzilor “bravo” si “fui” cainele invata orice alta comanda, iar comanda “liber” marcheaza incheierea oricarui exercitiu.

Aceste informatii se bazeaza pe cercetari ale unor specialisti in comportament canin si dresaj, M&K Breland, R.Bailey, B.F.Skinner, K.Prior, M.Sidman, M.Burch, B.Schwartz, T.Ryan, etc. Aceste texte sunt inregistate sub copyright de Robert Caraman si SC.K9 Sport&Training Company SRL. Reproducerea prin orice modalitate a acestora, fara permisiunea scrisa a autorului, intra sub incidenta legii.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Daniel Mois

Raspunde #1 | Daniel Mois | 03-11-2014

Exista o singura comanda importanta, in cazul dresajuluyi profesional, si aceea este BRAVO. Manifestata prin click cu clickerul. Fui sau liber raman fara sens in acest caz. Acest mod de dresaj modern se foloseste la papagali, la delfini, si la orice alt animal. Merge si la om, si comanda fui e inutila, iar libertatea e de la sine inteleasa.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate