Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Ce trebuie sa stim despre proteine

fara autor
fara autor
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Proteinele si culturismul


proteinele-si-culturismProteinele sunt indispensabile vietii. Un efort fizic sustinut, ca in cazul culturismului, urmat de o alimentatie scazuta sau absenta in proteine, este adevarata sinucidere. Proteinele sunt componente esentiale, alaturi de apa, saruri anorganice, lipide, hidrati de carbon, acizi nucleici, vitamine, enzime, ale materialelor lichide si gelificate din celule, in care se petrec interactiunile chimice si fizice intense cuprinse sub denumirea de viata.

Proteinele sunt produsii naturali cu structura macromoleculara care se transforma prin hidroliza in L-amino-acizi. Sunt proteine unele substante cu puternica activitate biologica ale celulelor ca: enzimele, pigmentii respiratori, multi hormoni si anticorpii. Substanta contractila din fibrele musculare, din cilii si din flagelele organismelor inferioare care poseda proprietatea de a transforma energia chimica in energie mecanica, este de asemenea, si ea, o proteina.

Principalele surse de suplimente proteice sunt proteina din lapte, proteina din zer, caseina, oul, proteina din soia.

O categorie de proteine, o constituie cea de vegetale. Globulinele vegetale sunt mult raspandite in natura, alaturi de albumine. Globulinele din semintele oleaginoase : edestina, din samanta de canepa, excelsina din nuca braziliana, amandina din migdale si corilina din alune, apoi globulinele din leguminoase, de ex.: faseolina din fasole, legumina din mazare, precum si globulinele din cartofi, tomate, spanac,etc. Toate au configuratii globulare.

Proteina graului de a da o faina panificabila se datoreaza caracterului special al proteinelor din endospermul, bogat in amidon, al semintelor acestei cereale. 

Proteina din grau, glutenul, se obtine prin framantarea fainei intr-un curent de apa; acesta antreneaza granulele de amidon, lasand glutenul sub forma unei mase lipicioase. Glutenul este insolubil in apa si in solutii saline.

Proteine fibroase (insolubile) sunt urmatoarele :

1 - KERATINELE - proteinele din epiderma, par, pene, unghii, copite si coarne se disting printr-un continut mare de sulf.

2 - FIBROINA - componenta fibroasa din matasea naturala, se gaseste in acest material inconjurata cu o componenta amorfa, cleioasa, sericina, care reprezinta cca. 30 % din greutatea totala.

3 - COLAGENUL - este componenta principala a tesuturilor conjunctive, tendoanelor, ligamentelor, cartilajelor, pielii, oaselor, solzilor de peste.

4 - ELASTINA - constituie tesutul fibros, cu o elasticitate comparabila cu a cauciucului, a arterelor si a unora din tendoane, cum este de exemplu tendonul de la ceafa boului.

In concluzie, proteinele sunt elementul cheie al dezvoltarii musculare, componenta numarul unu in cresterea musculara. Avem nevoie de proteine pentru ca tesutul muscular sa se refaca si sa creasca dupa antrenamente.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Andreea

Raspunde #1 | Andreea | 11-11-2010

Asa cum s-a aratat, proteinele ajuta la dezvoltarea masei musculare si pot fi de origine animala sau vegetala.Primele se numesc complete pentru ca au toti cei 9 aminoacizi esentiali omului, cele din urma incomplete. Dintre cele vegetale exceptie face soia, care intra tot la complete.Daca se doreste o suplimentare a dietei cu proteine, se pot folosi si suplimente proteice sau pudre proteice. Astea se clasifica in primul rand in functie de gradul de absorbtie, rapida (zer - "Whey") sau lenta (cazeina, albumina - de obicei ii zice "Milk&Egg").


CRISTI

Raspunde #2 | CRISTI | 14-03-2013

Am varsta de 16 an jumatate si vreau sa ma apuc de sala si sa iau proteine, cine ma poate ajuta daca sunt bune la varsta mea si daca imi dauneaza sanatati?


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate