Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Ce sunt greselile

Oprea Adrian
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Inginer mecanic
Localitate : Alba Iulia / Alba
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Obstacole sau ajutor


Desi o mare parte din descoperirile care au dus la progres se datoreaza greselilor sau au fost facute din greseala, totusi consideram greselile sau problemele ca fiind un obstacol.

Haideti sa analizam cele doua moduri frecvente de a aborda GRESEALA (eroarea) din cadrul unui proces sau in viata zilnica.

Primul, si cel mai frecvent, mod de abordare este:

1. GRESEALA, o problema pentru care trebuie sa gasim un vinovat si sa-l pedepsim?
Care este beneficiul acestui mod de abordare? Gasim si pedepsim vinovatul, dar cauza din care a fost facuta greseala ramane si aceeasi greseala poate fi repetata de altcineva!
De cate ori ati auzit expresii de genul “Lucrurile nu merg bine pentru ca cei din nivelul inferior al ierarhiei (nu conteaza denumirea) nu sunt buni si fac greseli”?
Ce urmeaza dupa aceasta afirmatie? NIMIC.
Lucrurile continua in acelasi mod, cu aceleasi posibilitati de a gresi sau, mai grav, cu metode noi de a ascunde GRESEALA.

2. GRESEALA este o oportunitate de a imbunatati sistemul in care traim sau lucram?
Eu cred ca acest mod de abordare deschide nenumarate oportunitati de imbunatatire. Abordand o greseala in modul “Astazi am avut aceasta problema. Ce putem face ca sa nu se mai repete?” cream baza unui sistem de imbunatatire continua si evitam totodata pierderile viitoare datorate respectivei GRESELI.
Dar, aceasta a doua abordare necesita munca, implicare, respect pentru oameni si dorinta de imbunatatire a sistemului de lucru (care nu este niciodata perfect!). 

Actiunile care ar trebui facute pentru a raspunde la “Ce putem face ca sa nu se mai repete?”
Ar fi recomandat sa urmeze urmatoarea structura:
a) Analiza cauzelor problemei. In urma acestei analize ar trebui identificata cauza principala (root cause) care a dus la aparitia problemei respective. Metodele de analiza pot fi 5 WHY (personal prefer aceasta metoda) sau diagrama Ishikawa (fish bone);
b) Identificarea actiunilor pentru eliminarea aparitiei cauzei principale de la punctul a);
c) Implementarea masurilor pentru eliminarea cauzei principale;
d) Verificarea eficacitatii masurilor identificate si implementate.

Este o abordare ce deschide calea spre un sistem auto-perfectibil, in care semnalul de a imbunatati este tras de problemele aparute. In acelasi timp, acest mod de a trata problemele creste flexibilitatea sistemului de lucru (prin simpla recunoastere ca ceea ce este bun azi, maine poate fi schimbat pentru a fi mai bun) si gradul de inovare a organizatiei.

Abordand greselile (problemele) in acest mod, acestea devin surse de idei si oportunitati inepuizabile de imbunatatire.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #1 | Narcisa - Elena Oprescu | 15-08-2012

Excelent articolul Adrian, imi place tot ce ai scris si modul in care privesti lucrurile. Este adevarat ca se invata din greseli cu doua conditii: sa le identificam si sa nu le repetam. Este absolut uimitoar cand vezi oameni care desi constientizeaza unde si cum gresesc, continua acest comportament si comic, se asteapta ca lucrurile sa aiba rezultate diferite. O greseala este utila atata timp cat iti arata ce trebuie schimbat, dupa care actionezi in acest sens, daca o ignoram sau mai rau, o repetam, niciodata nu evoluam.

Oprea Adrian

Raspunde #1-1 | Oprea Adrian | 16-08-2012

Multumesc pentru aprecieri Narcisa. Intr-adevar, am intalnit multe situatii in care, dupa ce se greseste cumva (este foarte normal ca oamenii sa greseasca) se ascunde gresala fara nici o analiza si se continua ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic. Si aceeasi greseala se va repeta mai devreme sau mai tarziu! Sa fie din cauza orgoliului si mandriei?Gabu Maria Lorena

Raspunde #2 | Gabu Maria Lorena | 16-08-2012

As vrea unii sa aiba educatia si comportementul meu, cred ca as avea multe de castigat. Mie imi plac experimentele cu scop pozitiv, desi nu prea am ocazii sa le fac. Erorile sunt foarte dese la noi in tara, de aia, mult s-au sinucis, si s-a luat legatura cu ei bioenergetic in timpul comei si au spus ca nu vor sa se intoarca, desi au posibilitatea, daca vor, pentru ca datorita comportamentului primitiv si egoist al oamenilor din jurul lor, traiesc degeaba si nu au nici un interes sa traiasca.


Maria

Raspunde #3 | Maria | 21-08-2012

Greselile sunt un mod de a invata! Bineinteles, cum scrie si in articol, daca nu le repetam ci daca invatam sa le corectam si evitam sa le facem in viitor. Nimeni nu s-a nascut invatat, prin urmare este imposibil sa nu gresesti. Cea mai mare greseala este, in primul rand, cand nu acceptam ca am gresit.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate