Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Ce este logopedia

fara autor
fara autor
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Definitii si aplicabilitate


logopediaLogopedia, prin definitie, este o disciplina corectiv – terapeutica. Obiectul logopediei este cunoscut din cele mai vechi timpuri. O victima celebra a dificultatilor de vorbire a fost legendarul Demostene. Acesta a ajuns prin eforturi proprii de terapie cvasi-empirica un veritabil orator.

Obiectul logopediei a existat din cele mai vechi timpuri, si cu toate acestea, noi vorbim despre logopedie ca fiind o stiinta tanara. De exemplu, in S.U.A, la New York in 1825 s-a infiintat primul institut terapeutic pentru tratarea balbismului. In Italia, 1827, Luca Stulli publica lucrarea „Despre balbaiala”. 

In Romania, practica logopedica s-a legalizat in 1949 si s-a amplificat in 1957.

Daca ar fi sa definim mai bine si mai pe intelesul tuturor logopedia, am putea spune ca :
- este o disciplina a stiintelor psihopedagogice care studiaza problemele speciale de natura psihologica, pedagogica, sociologica si medicala privind prevenirea si corectarea tulburarilor de limbaj.
- Logopedia are ca obiect prevenirea si corectarea tulburarilor de limbaj precum si studierea evolutiei limbajului in contextul dezvoltarii personalitatii.
- Logopedia se ocupa de toate abaterile de la normal ale limbajului. Tulburarile de limbaj afecteaza comunicarea atat ca forma cat si continut , relationare si cognitie. 

Scopul logopediei se imparte în trei domenii:
- preventie;
- terapie;
- integrare sociala. 

In ceea ce priveste beneficiarii terapiei logopedice, acestia sunt atat copiii prescolari, scolari cat si adultii cu diferite deficiente de limbaj. 

Se recomanda tratarea timpurie a tulburarilor de limbaj. Aceasta asigura eficienta sporita acestei actiuni, intrucat la copiii mici automatismele psiholingvistice nu sunt consolidate si pot fi usor inlocuite cu deprinderi corecte de vorbire.
 
Activitatea terapeutica trebuie sa inceapa cu copii prescolari pentru a evita transformarea tulburarilor de vorbire in deprinderi gresite si a permite desfasurarea in conditii adecvate a procesului instructiv-educativ. 

La varstele mici frecventa este mai mare dar si corectarea lor este mult mai facila in comparatie cu perioadele inaintate. 

Metodele si procedeele utilizate in activitatea terapeutica logopediei sunt specifice fiecarei categorii de tulburare. Alegerea lor depinde de fiecare subiect in parte, de varsta si nivelul lui de dezvoltare psihica, de tipul de deficienta, de etiologie, simptomologia si gravitatea acestora. 

Limbajul infantil are doua stadii :
1. stadiul egocentric, in care predomina placerea de a vorbi, de a se auzi pana la 5 ani;
2. stadiul socializant, la 6-7 ani, acesta este facilitat de intrarea in scoala cand potentialul comunicativ este pus mult in valoare. 

Datorita complexitatii limbajului si a rolului esential pe care-l joaca in structura vietii psihice, se pune problema imbunatatirii continue a procesului de comunicare. 

Logopezii sunt specializati in diagnosticul si terapia tulburarilor de limbaj. Acestia pot fi gasiti in gradinite, scoli sau clinici particulare sau cabinete logopedice. Munca facuta de logopezi in cabinete specializate poate fi continuata acasa de catre parinti printr-o serie de exerci?ii realizate sub forma jocului.

In concluzie, va recomandam sa nu ezitati in cazul in care copilul dumneavoastra prezinta tulburari de limbaj sa apelati la serviciile logopedice.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Berceanu Monica

Raspunde #1 | Berceanu Monica | 21-06-2012

Foarte interesant articolul, as adauga faptul ca terapia logopedica se adreseaza atat persoanelor cu deficiente/tulburari din domeniul sanatatii mintale, cat si persoanelor tioice, afectate de tulburarile de limbaj. este bine de stiut si important, in acelasi timp, faptul ca terapia logopedica este foarte importanta si in cazul copiilor cu tulburari de spectru autist. parintii nu ar trebui sa neglijeze aceasta parte din terapia generala a copilului cu TSA.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate