Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Ce este Biroul de credit II

Olga Popescu
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Formator-organizator/conceptor/consultant formare
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Lista neagra


lista-neagraIn articolul precedent am explicat care sunt rolul si functiile Biroului de credit si cum ajungem sa figuram pe listele datornicilor. In cele ce urmeaza, o sa explic ce trebuie retinut in cazul in care doresti un nou credit si figurezi pe lista neagra a Biroului de credit?

1.Biroul de creditare nu poate decide acordarea creditului. Institutia bancara la care te-ai hotarat sa aplici solicita informatiile si doar aceasta poate decide acordarea creditului, conform regulilor interne. Sunt banci care nu admit nici un fel de intarziere raportata la Biroul de creditare, altele sunt putin mai flexibile, acordand, una, doua pana la maxim 3 intarzieri, dar nu mai mare de 90 de zile. Analiza facuta de catre institutia financiara este mult mai detaliata, bazandu-se si pe alte informatii care alcatuiesc profilul clientului. Oricum ar fi, un istoric negativ atrage de cele mai multe ori respingerea dosarului de credit.

2.Intervalul de timp pentru care informatiile aferente unui credit sunt afisate in Raportul de Credit este de 4 ani de la data ultimei actualizari transmise. Datele negative sunt stocate in sistemele de evidenta de tipul birourilor de credit si dezvaluite institutiilor financiare in maximum 4 ani de la data achitarii ultimei rate restante sau de la data ultimei actualizari transmise, in cazul neachitarii restantelor pana la data respectiva. Deci, chiar daca acel credit a fost achitat, informatia privind restantele ramane la dispozitia bancilor timp de 4 ani. Daca nu a fost achitat, persoana vizata nu scapa dupa 4 ani, pentru ca intarzierile se actualizeaza lunar.
La fel, si datele referitoare la inadvertente, si datele referitoare la fraudulenti sunt stocate in sistemele de evidenta tot 4 ani de la data transmiterii

3. Biroul de creditare nu poate sa modifice datele despre clientul raportat. Numai institutiile bancare, firmele de leasing si asiguratorii au dreptul de a modifica, in situatii pe care le considera justificate, datele pe care le-au transmis Biroului de Credit.
In cazul in care raportarea a fost facuta nejustificat dintr-o eroare a bancii, de exemplu, acea banca trebuie sa solicite in scris scoaterea referintelor negative din Biroul de creditare.

4.Clientii trebuie avertizati cu cel putin 15 zile inainte de raportare. Datele negative, inclusiv cele rezultate din aplicarea comisioanelor sau din majorari ale ratei dobanzilor, se transmit catre sistemele de evidenta de tipul birourilor de credit numai dupa instiintarea prealabila, realizata de catre institutiile financiare in scris, telefonic, prin SMS sau e-mail, a persoanei vizate cu privire la intarzierea la plata. Fara realizarea acestei notificari exprese privind inscrierea in baza de date a biroului de credite, transmiterea datelor devine ilegala, iar persoana prejudiciata poate solicita radierea ei.
Prin urmare, daca ai avut nesansa sa ajungi in Biroul de creditare, sansele de a mai contracta un alt credit pentru urmatorii 4 ani sunt periclitate in mare parte. Sigur ca depinde de gravitatea situatiei. Dupa cum am mentionat, o intarziere sau doua intr-o perioada de cativa ani nu vor afecta aprobarea creditului daca in general istoricul acelui client este „curat”.
Vestea buna este ca in cazul in care raportarea s-a facut abuziv sau ilegal, exista modalitati de remediere a situatiei, adresand in scris o solicitare catre banca respectiva care a facut raportarile.
In cazul in care aceasta nu raspunde solicitarii de interventie asupra datelor sau nu ia masuri de rectificare/stergere a datelor gresite transmise Biroului de credit, exista doua alternative : actiunea in justitie sau plangerea la ANSPDCP.
In cazul in care se doreste doar doar rectificarea sau stergerea datelor, se apeleaza la ANSPDCP. In cazul in care se solicita si acordarea unor daune pentru prejudiciul cauzat, se merge pe calea instantei, pentru ca autoritatea de supraveghere nu poate dispune acordarea de daune.

Observatie: trebuie sa se aleaga una din variante, in functie de interese, pentru ca legea nu permite sa se depuna plangere catre o autoritate de supraveghere daca deja a fost inaintata o cerere in justitie.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

florin

Raspunde #1 | florin | 17-03-2010

mda..asa este...raportarea..rectificarea....radierea..toate se fac de catre institutiile financiare...daca esti in situatia in care ai fost raportat gresit, trebuie sa soliciti imediat remedierea problemei pentru a nu avea consecinte mai grave...


iuliana

Raspunde #2 | iuliana | 17-03-2010

pana de curand se faceau raportari in CRB si pentru comisioane datorate cardurilor de debit sau administrarii de cont..este ILEGAL...legea interzice raportarile daca nu au legatura cu produse de credit....cei care s-au aflat in situatia asta pot face plangere scrisa bancilor respective..


Alexandra Sasu

Raspunde #3 | Alexandra Sasu | 17-03-2010

Ce inseamna fraudulent ca in Dex nu am gasit ... :D... .... ....

Oana

Raspunde #3-1 | Oana | 17-03-2010

Fraudulent= persoana care a comis o frauda, termenul se foloseste des in limbajul financiar bancar. :)Sarmis

Raspunde #4 | Sarmis | 17-03-2010

Mai bun ar fi un articol in care sa se explice ca a fi disciplinat financiar pe termen lung este mult mai rentabil decat a-ti face un credit la banca; dar deh lumea e nerabdatoare vrea totul acum si aici dar pt asta plateste pe termen lung...deh, nu le poti avea pe toate in viata, contrar iluziei vandute pe la toate colturile

Mallecourt Lionel

Raspunde #4-1 | Mallecourt Lionel | 17-03-2010

Bun comentariu, da...uite aici : http://www.informatiiprofesionale.ro/finante/de-ce-si-cum-sa-ne-controlam-banii/ ;)


july

Raspunde #4-2 | july | 17-03-2010

Da, e important sa ne controlam banii...dar din pacate nu reusim mereu sa ne descurcam fara credite...nici nu stii cand te loveste nevoia..pana acum 2 ani nici nu ma gandeam sa am un credit..acum am doua.. :) tot ce pot sa fac e sa imi platesc datoria la timp.. :)mihaidragos

Raspunde #5 | mihaidragos | 08-04-2010

unde sunt mentionate cele 15 zile pentru anuntarea de catre banca a clientilor? ca eu unul n-am gasit... multumesc

July

Raspunde #5-1 | July | 09-04-2010

“Bancile si societatile de credit pot transmite date Biroului de Credit doar dupa ce te instiinteaza in prealabil, in scris, telefonic, prin SMS sau e-mail cu privire la intarzierea la plata si transmiterea datelor - cu cel putin 15 zile calendaristice inainte de data transmiterii”..reglementare din martie 2008 privind regulamentul de functionare a Biroului de creditare ..teoretic ar trebui sa o afiseze toate bancile..practic….inca depinde de banca felul in care se fac raportarile…Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate