Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cateva dintre functiile dansului

Lilienfeld Cristina
Domeniu : Activitati de interpretare artistica (spectacole)
Meserie : Dansator
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Si cum devine el parte din viata oricui


functiile-dansuluiDansul are ca instrument corpul ceea ce face comunicare cu transmitatorul mult mai directa, nemediata. Mi se pare deosebit pentru ca in felul in care te misti iti pot fi citite multe tarsaturi de personalitate de care nu esti constient. Este o oglindire a interiorului tau. In momentul in care vezi o persoana dansand poti spune foarte multe lucruri despre acea persoana de la mici detalii pana la temperament sau caracter, mod de a comunica. Desigur corpul poate fi educat sa exprime ceea ce vrem asemeni altor instrumente dar el va trada intotdeauna in miscare lucruri intime ale dansatorului. De aceea consider ca dansul este o forma de arta foarte sincera si directa.

Evident toate artele care se produc pe scena au aceasta calitate de a fii vii, de a se crea in fata publicului. Dansul se produce si pe scena sau in timpul unei filmari nu numai inainte. Elementul de improvizatie poate fi in functie de spectacol de la aproape total pana la aproape inexistent. Totusi lucrand cu sufletul si corpul lucrurile nu vor fi niciodata identice. Tot ceea ce se intampla in jurul nostru si in interiorul nostru isi pune amprenta pe corp si pe exprimarea sa. 

Pentru mine dansul este unic pentru ca imi pot exprima trairi foarte putenice intr-un mod dinamic si atunci simt ca el traiesc mai intens; uneori le consum alteori dimpotriva chiar le cresc intensitatea. Totusi mereu pot intra in contact cu emotiile mele prin dans si cred ca asta ii aduce unicitatea.

Dansul are mai multe roluri in viata noastra cotidiana:

Functia de divertisment: Dansul este creat printre altele si pentru a destinde publicul a-l face sa sa se simta bine, a-l face sa uite de grijile cotidiene. Poate face parte dintr-un spectacol de teatru sau tv, cabaret, musical, etc.

Functia terapeutica: Au aparut multe metode de terapie care folosesc dansul deoarece s-a descoperit ca prin miscare se poti intra in contact cu emotii foarte intime si bine ascunse; dansul ajuta atat la descarcarea unor tensiuni acumulate cat si la constientizarea unor aspecte inconstiente. Oamenii intra in contact cu ei insisi, isi pot rezolva probleme, tipare de comportament din care nu pot iesi, probleme de relationare frustrari, etc. Functia terapeutica a dansului apare nu numai in contextul medical dar si intr-un club in care oamenii vin sa descarce tensiune sau pe scena cand profesionistii intra in contact cu emotiile lor.

Functia artistica, educativa: Arta are din punctul meu de vedere scopul de a deschide ochii asupra unor aspecte uitate, nestiute sau pur si simplu ignorate. Aceste lucruri sunt aratate sub o alta forma, prin modalitati puternice si expresive, o forma care sa schimbe ceva in spectator. Dansul ca forma artistica poate fii foarte puternic, uneori brutal, alteori extrem de suav, poate schimba, poate aduce constientizarea asupra problemelor personale sau sociale.

Functia de a dezvolta armonios: Dansul apare in unele tari chiar ca disciplina in scoli tocmai datorita functiei sale dedezvoltare atat pe plan fizic cat si mental. Dansul formeaza corpul si il dezvolta, mentine un tonus si da un scop tinerilor. Desemenea ii ajuta sa se cunoasca mai bine si sa se accepte mai bine atat pe ei insisi cat si pe cei din jur.

Functia de socializare: De multe ori dansul este un pretext pentru a intra in contact cu diferiti oameni, pentru a cunoaste , a stabili legaturi. In esenta prin dans comunicam si o facem la un mod foarte intim si personal, de multe ori un mod nemediat constient.

Pentru mine cea mai importanta functie este cea artistica si educativa, cea care schimba conceptii, aduce emotii la iveala, pune robleme, naste dezbateri si conflicte si aunge pana la urma sa schimbe oameni si poate chiar societati.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Katy

Raspunde #2 | Katy | 08-03-2011

Nu pot sa dansez, sincer. Cand incerc sa dansez incep sa transpir.


Buburitza

Raspunde #3 | Buburitza | 08-03-2011

Ador s? dansez, în ultimul timp sunt pasionat? de dansurile orientale.


Tony

Raspunde #4 | Tony | 08-03-2011

Imi plac dansurile, desi nu am mari cunostinte in domeniu sunt ajutat de partenera (sotie) care danseaza extraordinar. :)


Alina

Raspunde #5 | Alina | 08-03-2011

Si eu imi place sa dansez si o fac de cate ori am ocazia. Iubesc bachata. E senzuala si plina de emotii. Depinde si de partener. Imi place si rockul. Timp si loc sa fie ca dorinta si stiinta este.


Petra

Raspunde #6 | Petra | 08-03-2011

In copilarie faceam dansuri populare.Tin minte ca era foarte greu. Aveam o pasiune, aproape obsesie pentru dans cind eram mica, stiu ca vroiam sa fac balet. Acum insa, e doar o amintire.


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #7 | Narcisa - Elena Oprescu | 08-03-2011

Deosebit articolul tau Cristina! Ai dreptate in tot ce ai scris! Viata mea nu ar mai fi la fel fara dans! Pentru ca dansul este cel care imi aduce bucurie prin emotia miscarii, imi da posibilitatea sa imi exprim trairile de toate felurile! Dansul ne scapa de tensiune, de probleme si de stres. Atunci cand dansezi simti ca lumea este a ta si este un moment unic de fiecare data, de extrema fericire! Prin dans putem fi noi insine intr-adevar si avem sansa sa ne redescoperim de fiecare data!


Iuliana

Raspunde #8 | Iuliana | 10-03-2011

E greu sa iti imaginezi ce functie terapeutica poate avea dansul daca nu incerci...si nu ma refer aici la a dansa o data la o petrecere (desi chiar si aici), ci la cursuri de dans sau activitati de acest gen care se fac frecvent si constant...e atat eliberare de stres si energii negative, cat si incredere in propria persoana, siguranta in miscari, armonie..etc...dansul "face bine la psihic", ca sa ma exprim asa :).


didi

Raspunde #9 | didi | 10-03-2011

oricine poate dansa..asta ca sa raspund celor care spun ca nu pot sa danseze ca nu su talent..e cat se poate de fals..nu poti sa dansezi daca nu iti place muzica...atat..pt toti ceilalti exista remediu:) doar rabdare iti trebuie si sa incepi sa simti ritmul inainte de a invata miscarile!


Alex

Raspunde #10 | Alex | 10-03-2011

Frumos articol; eu sunt motociclist si nu credeam ca voi invata vreodata sa dansez :). Prietena mea m-a tarat la cursuri fortat si recunosc ca am mers acolo sa ma dsitrez mai mult...dupa cateva sedinte, cand am inceput sa iau treaba asta putin mai in serios, ca ma tot certa instructorul si voia sa ma dea afara, am inceput sa prind miscarile..si totul a culminat cu o petrecere cand m-am ridicat si am dansat cu prietena mea si lumea ne-a laudat de incepusem sa ma si inrosesc de rusine :))))))) atunci mi-am dat seama ca imi place si ca nu e deloc nebarbatesc sa dansezi...din contra! :)


Claudiu

Raspunde #11 | Claudiu | 17-03-2011

Sunt de aceeasi parere cu alex...e destul de greu sa te apuci si daca incepi sa dansezi si iti iese, pe langa satisfactia personala te trezesti si cu rosu in obraji din cauza prietenilor :)). Sa nu uitam ca dansul iti armonizeaza mintea cu trupul....Multumim de articol!


2 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate