Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Casele vechi din caramida

Ciubotaru Valentin
Domeniu : Activitati de inginerie si consultanta tehnica leg...
Meserie : Proiectant inginer constructii
Localitate : Brasov / Brasov
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Sfaturi de intretinere a zidurilor


Conform CR 0-2005 - Cod de proiectare; Bazele proiectarii structurilor in constructii, durata de viata proiectata a unei constructii din caramida (cladiri si structuri obisnuite) este cuprinsa intre 50 si 100 ani. Diferenta de la 50 la 100 ani o face calitatea materialelor, nivelul executiei dar mai ales intretinerea periodica.
 
Prin urmare daca achizitionam un imobil (ce vrem sa-l pastram), a carei structura este cumpusa din pereti de caramida cu o vechime ce indica un grad de uzura ridicat, iata cateva etape (minimale) ce trebuiesc parcurse in vederea intretinerii zidurilor:
- curatarea zidurilor de tencuiala interior si exterior;
- curatarea rosturilor dintre caramizi;
- inlocuirea caramizilor macinate;
- uscarea zidurilor daca acestea sunt afectate de umiditate;
- acoperirea zidurilor pe ambele parti cu plasa STM cu diametrul de 4 sau 5 mm;
- prinderea plaselor intre ele cu fier beton de 6 mm diametru, in vederea realizarii unei structuri de rezistenta tip “cadru”;
- stropirea zidului pe ambele parti cu amorsa din ciment si apa, deoarece zidul, fiind uscat, absoarbe cimentul si intareste caramizile;
- tencuirea zidului cu mortar M25;
- finisarea cu tencuiala, glet, lavabil.
 
Nu este recomandata aplicarea polistirenului, sau a altor materiale termoizolante (cu permeabilitate scazuta la vapori), deoarece zidul este vechi si trebuie sa respire si sa se usuce in timp.

Anterior operatiei de tencuiala trebuie verificat daca fundatia casei este hidroizolata (printr-un strat de bitum cu carton asfalt), iar daca nu este, trebuie facuta o hidroizolatie prin subzidire pe portiuni de maxim 1,5 metri sau o hidroizolatie prin injectarea unor materiale speciale la baza zidurilor.
 
Reabilitarea zidurilor presupune in cele mai multe cazuri solutii individuale, ce pot fi furnizate in urma constatari, de catre un profesionist in domeniul constructiilor.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Raul

Raspunde #1 | Raul | 29-02-2012

Este eficienta izolarea termica a zidurilor din caramida cu polistiren ?

Liviu R.

Raspunde #1-1 | Liviu R. | 29-02-2012

Este foarte eficiente placarea cu polistiren. Dar e preferabil sa fie facuta pe exterior. Niciodata sa nu pui si pe interior si pe exterior. Zidaria se va distruge ceva mai repede (nu respira peretii). Deci, daca pui pe interior, nu mai pui pe exterior si viceversa. Bafta!


Ciubotaru Valentin

Raspunde #1-2 | Ciubotaru Valentin | 29-02-2012

Buna ziua, asa cum am precizat si in articolul de mai sus placarea cu polistiren nu este recomandata, deoarece desi din punct de vedere termotehnic este eficienta, fiind un izolator termic, aduce un MARE dezavantaj: impermeabilitate la vapori. Daca la solutia de placare cu polistiren se mai adauga si inlocuirea tamplariei din lemn cu cea din PVC si geam termoizolant devine o problema apasatoare, iar datorita 'etanseitatii' casei si cresterii cantitatii de apa sub forma de vapori, se ajunge la aparitia condensului si a mucegaiului. Daca totusi tineti neaparat sa izolati o locuinta folositi vata minerala bazaltica, ce are aproximativ aceleasi proprietati termotehnice dar are o permeabilitate la vapori mult mai mare decat polistirenul. Cu respect, Valentin Ciubotaru.Florina

Raspunde #2 | Florina | 10-12-2013

Buna ziua! O casa din caramida care a fost construita in anul 1970, dar care de vreo 25 de ani nu a mai fost deloc intretinuta cum trebuie, decat cu un strat de var si care a inceput sa se crape pe aici pe colo dar care inca se mai tine bine pe picioare, credeti ca mai merita renovata? si daca mi puteti da cateva idei de unde ar trebui sa incep. E casa parintilor mei si nu vreau s-o pierd. Mulțumesc anticipat! O zi buna!


cosmin graur

Raspunde #3 | cosmin graur | 25-04-2015

Buna ziua, ce este recomandat pentru pereti vechi din caramida dupa ce i sa schimbat cimentul dintre rosturi ca sa ramana pereti decorativi, fara tincuiala peste? Se pot da lac? sau ceva de genul.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate