Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Care sunt caracteristicile unui antrenament sportiv

Andreea Vladoi
Domeniu : Restaurante
Meserie : Ospatar (chelner)
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Care sunt tipurile de formare sportiva?

 

Antrenamentul de formare are ca scop imbunatatirea puterii masei musculare, precum si capacitatea de a efectua exercitii de lunga durata, prin cresterea rezistentei. Cu alte cuvinte, sportivul isi impinge limitele de oboseala si de recuperare fara a cere ajutor. In general, exista doua tipuri principale de formare atletica: cea de putere si cea de rezistenta.

Formarea atletica prin rezistenta

 

In acest caz, se necesita efectuarea exercitiului prelungit, prin intensitate moderata, cateodata si la intensitate maxima, acest lucru depinde si de performantele unui sportiv si de dorintele sale. Exercitiul se efectueaza de mai multe ori pe saptamana. Acesta promoveaza genul de sport de tip aerobic, deoarece mai intai se va folosi procentul de grasime. Pe durata antrenamentului se va observa o crestere a presiunii sangelui ce circula prin masa musculara. Evident va fi cresterea numarului de mitocondrii, fenomen care produce diverse schimbari din punct de vedere al structurii contractile. Deasemenea, in timp se vor schimba si formele organismului. Aceste modificari se vor stabili rapid, dupa cateva saptamani de antrenament, dar pot disparea si mai repede, daca este intrerupta activitatea si mai ales, daca ducem o viata dezordonata.

Formarea atletica prin putere

 

Aici, se urmareste imbunatatirea puterii si a vitezei, diferit in functie de sportul pe care il practicam. In acest caz, nu sunt necesare eforturile lungi si repetate, ci tocmai contrarul, si anume exercitiile scurte, rapide si intense, cum ar fi ridicarile cu greutati. Aceste exercitii ar trebui sa fie practicate de mai multe ori pe saptamana si duc la o vascularizare a sangelui mult mai buna, precum si la definirea masei musculare. Expertii explica modul si fenomenele care au loc asupra fiziologiei si anatomiei organismului prin aceste exercitii. La nivel biologic exista o crestere a ratei anumitor hormoni (cel de crestere sau testosteronul), care sunt necesari pentru sinteza proteinelor si pentru a mari dimensiunea muschilor. Deasemenea, se observa in muschii diverse reactii, in principal in fibrele crescute rapid, care duc la o scadere in vascularizare si a numarului de mitocondrii.

Beneficiile unui antrenament sportiv

Privit din mai multe puncte de vedere, sportul are multe efecte pozitive, atat pentru trup, cat si pentru minte, deoarece este un factor de armonie in managementul propriul corp. Prin imbunatatirea performantelor musculare, puterea de coordonare a miscarilor si prin folosirea sportului regulat se va construi o imagine mai buna despre propria persoana si vom duce un mod de viata mult mai sanatos si mai ales activ. Aceste argumente ne fac sa fim constienti de capacitatile si limitele pe care le avem. Sportul are un efect relaxant si participa la reglarea functiilor majore ale corpului. Este cunoscut faptul ca, un atlet doarme mai bine, mananca in mod corespunzator si este adesea obligat, daca vrea sa ramana la un nivel performant, sa elimine obiceiurile proaste, cum ar fi fumatul, alcoolul, etc. Sportul poate fi practicat de toti oamenii si mai ales de cei care isi doresc imbunatatirea sanatatii lor. Sportul practicat moderat, dar continuu pe tot parcursul vietii are un efect remarcabil asupra sistemului cardiovascular si respirator, pentru ca organismul prezinta un risc mai mic la insuficienta cardiaca si astfel, sportivul este mai putin predispus la hipertensiune arteriala. Cu toate acestea, dupa varsta de patruzeci de ani este esential sa ne controlam electrocardiograma de stres, chiar daca inima este in stare buna.

Dezavantajele sportului

Slaba pregatire sau sindromul supraantrenarii sunt doar unele dintre dezavantajele binecunoscute la sportivi, deoarece acestea conduc la contra performante. Orice sesiune de formare este de lunga durata, ca sa nu mai vorbim despre cazul in care, doar o zi desparte sportivul de un concurs la nivel inalt. Antrenamentele trebuie sa fie efectuate sub indrumarea unui instructor de specialitate. Intr-adevar este foarte usor sa se faca greseli, care sa prezinte un pericol real pentru organismul sportivului si care sa impiedice atletul sa-si continue exercitiul, insa cu putina grija se poate trece si peste aceste obstacole.

Supraantrenarea

Acest sindrom este de fapt o suprasolicitare a organismului din cauza practicii excesive, care de cele mai multe ori este insotita de o stare de depresie. Aceasta poate aparea, atunci cand fazele de actionare sunt prea lungi, si mai ales, atunci cand timpul de recuperare este prea scurt intre fiecare sesiune. Supraantrenarea este caracterizata de o scadere brusca a performantei si a unei depresii inexplicabile, care nu este cauzata doar de capacitatea atletica slaba de la acel moment.

Aceasta ridica mai multe afectiuni biologice si morale, cum ar fi cresterea proteinelor din organism, tulburarile menstruale la femei, anemie, inmagazinarea redusa de glicogen si scaderea fortei musculare. La acest sindrom exista si o scadere a celulelor imunocompetente, care ajuta organismul sa se apere impotriva atacurilor bacteriene sau virale (adesea sportivii devin sensibili la tot felul de infectii). Multi dintre sportivi, pentru a avea rezultate cat mai bune si a se mentine la un nivel inalt in ceea ce priveste performantele lui risca sa-si suprasoliciteze organismul, ducandu-l la gradul de oboseala extrema prin hranire necorespunzatoare si insomnii. Astfel, se poate ajunge la pauze indelungate de refacere si in ultimul rand la renuntarea de a mai avea performante.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Tank

Raspunde #1 | Tank | 18-05-2012

Super articolul.. eu acum vin de la sala de fitness...greutati si banda de alergare... ideea e de intretinere, de 2-3 ori pe saptamana si maxim 40-50 de minute... + mers la bazin de inot si acasa cu bicicleta :) spor ! numai bine ! Sanatate !


Dan

Raspunde #2 | Dan | 23-05-2012

Da, bun articol...multumim Andreea! depind de obiective pe care le urmareste sportivul: cresterea rezistentei cardio vasculare si respiratorii, viteza, forta, puterea, rezistenta musculara (de scurta durata, medie sau lunga durata), mobilitatate, hipertrofie musculara, slabire,anduranta aeroba/anaeroba,etc.

Stefan R.

Raspunde #2-1 | Stefan R. | 23-05-2012

Asa este Dan! si trebuie stabilit un calendar competitional si perioada in care se doreste obtinerea varfului de forma. Nu putem pastra aceleasi rezultate pe tot parcursul anului, organismul are nevoie de odihna, refacere, astfel incat sa beneficem din plin de perioada supracompensarii.


Andreea Vladoi

Raspunde #2-2 | Andreea Vladoi | 23-05-2012

Baieti daca va uitati bine aceste caracteristici nu se refera numai la sportivii de performanta ci si la cei care aleg sa se duca doar la sala pentru intretinerea personala...asadar nu toata lumea face sport la acelasi nivel si bineinteles depinde de fiecare dintre noi ce vrem sa facem si la ce nivel...o zi buna!

Dan

Raspunde #2-2-1 | Dan | 23-05-2012

Asa este :)...sa zicem ca e bine de stiut!
Ovidiu

Raspunde #3 | Ovidiu | 23-05-2012

Interesant! pentru un sportiv incepator perioada de forta este cea mai importanta deoarece permite adaptarea organismului la efort si dezvoltarea fibrelor musculare (a nu se confunda cu body building, culturism).


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate