Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cand trebuie sa ducem copilul la cresa

Turceac Crina
Domeniu : Alte activitati postale si de curier
Meserie : Consilier economist in comert si marketing
Localitate : Iasi / Iasi
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Acomodarea copilului in cadrul cresei


Exista o varsta potrivita pentru a duce copilul la cresa?
Problema nu se pune in acesti termeni. Parintii care cauta o cresa/gradinita pentru copilul lor sunt amandoi angajati, iar intrarea copilului in cadrul acesteia depinde de programul de munca al mamei si de rezultatele comisiei de admitere in cadrul cresei. Programele de admitere si comisia se organizeaza de mai multe ori pe an.

De fapt, nu parintii sunt cei care aleg momnetul in care copilul este incredintat cresei si nici nu exista nicio varsta ideala: aceasta depinde de relatia mama-copil. Daca este o legatura foarte stransa intre cei doi, atunci procesul 'de separare' va fi mai dificil, indiferent de varsta.

Se vorbeste de varsta critica pe la 8-10 luni, cand copilul isi da seama ca nu este cu mama lui. El incepe sa realizeze ca celalalt se poate separa de el si, deci, poate pleca. In acest moment se naste in minte lui, frica de abandon! Venirea in cresa este pregatita, datorita unei perioade de adaptare (1-2 saptamani) al carei scop este a a obisnui copilul in acest mediu. Nu se poate stabili o regula pentru toti copiii, pentru ca au fost multe cazuri in care copiii de 8-10 luni s-au adaptat foarte bine.

Cum se pregateste mama pentru intrarea copilului sau la cresa?
Mama este sfatuita ca atunci cand a obtinut acordul pentru un loc la cresa, sa contacteze responsabilii locatiei respective pentru a obtine raspunsurile la intrebarile care o ingrijoreaza, pentru a vedea care este regulamentul de procedura interioara si care sunt proiectele educationale. Stiind exact cum functioneaza cresa, intelege ca nu are de ce sa-si faca griji pentru siguranta copilului ei.
Situatia este mai delicata atunci ea nu face acest demers si se intoarce la locul de munca 'fara tragere de inima', atunci isi pierde dorinta de a-si incredinta copilul la cresa! In cazul in care ea nu se mai simte capabila sa faca acest pas, are tot interesul sa spuna echipei de la cresa/gradinita despre ceea ce simte. Cu siguranta, personalul specializat al gradinitei ar putea sa-o ajute in gasirea solutiilor care sa-i calmeze anxietatea (de exemplu, sa i se permita un apel telefonic in timpul zilei pentru a se asigura a totul este bine)

Trebuie pregatit si copilul?
Desigur! Este esential ca mama sa-i explice situatia: 'Eu trebuie sa merg la serviciu si tu trebuie sa ramai in timpul zilei la cresa, unde te vei simti foarte bine. Eu sau tata vom reveni la tine in fiecare seara. Nu-ti face griji, ma intorc la treaba dar te iubesc, ca intotdeauna!' Trebuie sa vorbiti cu copilul indiferent de varsta, chiar daca pare prea mic pentru a intelege.
Acest lucru, cu siguranta, nu-l va impiedica pe copil sa-si manifete tristetea, sau furia pentru ca este normal ca acesta sa prefere prezenta mamei lui nu a gradinitei! Separarea nu este niciodata placuta si reprezinta o schimbare majora in viata lui, cu care va trebui sa se obisnuiasca. Dar, acest proces este util pentru el, deoarece ii arata ca parintii pot pleca dar ei revin de fiecare data sa-l vada. Copilul intelege ca separarea este temporara, si ca nu este abandonat.

Ce inseamna pentru cresa venirea unui nou copil?
Sosirea fiecarui copil incepe cu 'adaptarea', care este o prezenta progresiva in sine intre copil-institutie-familie. Prima zi este cea 'de contact', unde mama se intalneste cu echipa si cu persoana numita sa se ocupe cu primirea copilului, careia ii va detalia toate obiceiurile acestuia. Apoi, exista un timp de 'prezenta comuna' a mamei si a copilului, apoi un timp in care copilul sta singur timp de o ora, si apoi timpii de prezenta din ce in ce mai mari, incluzand masa si perioada de somn. La sfarsitul perioadei de adaptare, copilul va avea de petrecut o zi intreaga la gradinita.
As vrea sa subliniez, de asemenea, faptul ca personalul gradinitei se straduieste sa respecte cat mai mult posibil, obiceiurile copilului de acasa: ore de somn, 'ritualuri' de adormire, mesele, etc.

Ce greseli trebuie evitate?
Exista cateva greseli pe care parintii le fac fara sa-si dea seama. Iata, aici, cateva dintre ele:
1. Cand nu comunica cu copilul si-l duc la cresa fara sa-i dea vreo explicatie, sub pretextul ca e prea mic pentru a intelege. Am mai spus-o, dar insist, este foarte important sa i se explice copilului fiecare situatie noua pentru el (si nu este vorba doar despre intrarea la gradinita!)

2. Lasandu-l la cresa fara explicatie, fara ca copilul sa-i vada pe parinti plecand, incercand sa prevada plansul acestuia nu este o idee buna! Pentru ca, asta va insemna pentru el ca parintii pot sa dispara in orice moment fara explicatie. Acesta poate fi o sursa de angoase! El se poate trezi noaptea sa vada daca parintii lui sunt acolo. Prin urmare, trebuie sa spunem la revedere copilului, explicandu-i ca vom reveni seara la el...si trebuie sa acceptam ca el poate sa-si manifeste nemultumirea prin plans. De cele mai multe ori acesta se calmeaza de indata de tatal sau mama a inchis usa!

3. Facand 'false plecari' de la cresa, adica sa se reintorca in camera copilului dupa ce a spus 'la revedere' nu este recomandat! Copilul va presupune ca mama/tatal va reveni, chiar daca a spus 'la revedere' si poate sta in spatele usii sa o/il astepte. 

4. Interzicerea biberonului si a paturii in timpul somnului, pentru ca asa se facea acasa! Initial, in cazul in care aceste obiecte il ajuta sa suporte mai usor separarea, ii vor fi permise o perioada urmand ca in timp sa fie ajutat sa renunte la ele.

Socializarea are un rol esential in viata tuturor dar mai ales in viata copiilor. Acestia socializeaza din primele clipe de viata si amplifica acest proces prin intermediul plimbarilor in parcurile de joaca, a creselor si, ulterior, a gradinitelor si a scolilor.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Otilia

Raspunde #1 | Otilia | 13-11-2012

Pentru ficare mama este greu sa isi lase copilul la cresa...la fel si pentru copilas. Dupa ce au stat mereu mereu impreuna dintr-o data sa fie despartiti pe timpul zilei este destul de dificil. Unii copilasi se adapteaza mai usor unii mai greu, unii parinti sunt mai sensibili si mai grijulii si petrecerea a 8 ore fara el, fara a stii ce face in permanenta este chinuitor.

Andrada

Raspunde #1-1 | Andrada | 13-11-2012

Dar cresa nu trebuie privita ca un lucru rau sau ca o alternativa pe care s-o eviti daca ai o optiune mai buna. Este un loc de socializare unde copiii pot invata, se pot juca si o pregatire pentru anii de scoala ce urmeaza. Sunt incojurati de personal didactic pregatit in acest sens si nimic rau nu i se poate intampla daca toti sunt profesionisti.

Dana

Raspunde #1-1-1 | Dana | 13-11-2012

Nu, nu e un loc rau dar tocmai ce am tras dupa urma unei scarlatine luate de la un copil de la cresa...si cine stie si noi la cati alti copilasi nu am dat fara sa vrem:(
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate