Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cainii ghizi pentru nevazatori

Gabor Elena
Domeniu : Activitati de consultanta in domeniul relatiilor p...
Meserie : Specialist in relatii publice
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Oamenii care nu vad sunt speciali

 

De multe ori, probabil ai intalnit in drumul tau oameni care sunt orbi sau au deficiente de vedere grave. Deseori, spontan se trezeste dorinta de a-i ajuta, dar nu stim cu adevarat cum sa o facem. Abordarea unui strain este adesea dificila, mai ales daca acestia au anumite deficiente. 


Asadar, in primul rand, trebuie sa stim ca oamenii cu deficiente de vedere, care calatoresc singuri au invatat sa foloseasca bastonul sau sunt acompaniati de un caine-ghid. Exista insa unele situatii cheie (spre exemplu urcarea in metrou, deschiderea unei usi de lift, tranversarea unei strazi, etc.) in care ajutorul nostru este extrem de binevenit. 


Inainte de a actiona si de a ne oferi ajutorul trebuie sa fim siguri ca acestia au nevoie de noi, pentru ca nu este intotdeauna cazul. Oferiti-va ajutorul numai daca aveti timp sa ascultati si intotdeauna sa actionati in functie de nevoile si dorintele pe care le are persoana cu deficiente de vedere. In al doilea rand inainte de a lua persoana la brat, intrebati-o: 'Cum te pot ajuta?!' Pentru ca uneori, un orb ar putea avea nevoie de ajutor doar pentru a gasi ceva, cum ar fi spre exemplu platforma din dreapta trenului de la gara si nimic mai mult altceva. De cele mai multe ori intr-o astfel de situatie un orb va fi fortat sa apeleze la 'multime' in speranta ca cineva isi va face timp pentru a-i raspunde.


Daca doriti sa ajutati oamenii cu deficiente de vedere va trebui sa urmati aceste linii directoare :
- daca credeti ca cineva are deficiente vizuale si are nevoie de ajutor, atunci incercati sa discutati mai intai cu acestia;
- intr-o statie de autobuz, acesta mereu va avea nevoie sa i se indice numarul de autobuz ca sa poata sa-l aleaga pe cel care are nevoie;
- o persoana cu handicap va actiona in mod independent ori de cate ori este posibil;
- nu incerca sa distragi atentia unui caine-ghid care insoteste un orb (daca incerci sa ajuti un orb, atunci nu-i lua din maini hamul cainelui, nu vorbi sau mangaia animalul sau si nu-i oferi nici mancare, pentru ca ai putea sa-l distragi de la ceea ce are de facut);
- un caine-ghid nu poate analiza situatia din trafic, astfel poti ajuta indicand momentul potrivit, pentru a traversa strada stapanului sau;
- ofera-i accesul in toate locurile publice (ca de exemplu: magazine, piscine, cinematografe, oficii postale, banci, etc.);
- in cazul in care aveti un caine evita ca acesta sa se apropie de un caine-ghid care este cu stapanul sau orb, pentru a nu-i ingreuna situatia.

 

Cum sa traiesti alaturi de un caine ghid?

Viata unui orb alaturi de un caine ghid, poate sa-i oferi foarte multe posibilitati, printre care speranta pentru independenta si libertate. Cainele ghid face plimbarea mult mai rapida, sigura, confortabila si placuta. De asemenea, permite persoanei cu deficiente sa se relaxeze in timpul unei plimbari in natura (spre exemplu deplasarea orbului in aer liber, in mod normal poate deveni o necesitate impovaratoare). Aceasta independenta ofera mult curaj si incredere in sine pentru astfel de persoane, de asemenea ele pot sa devina mult mai active si pot face si lucruri noi pe care poate nu le-au mai incercat inainte. Cainele ghid poate ajuta la construirea de relatii si socializare. Acest animal este de cele mai multe ori un fel de legatura intre lumea inconjuratoare si oamenii cu probleme de vedere. Intr-adevar, acesti oamenii au o perceptie mult mai pozitiva cu privire la un caine ghid, decat despre plimbarea cu un baston alb. Nevazatorii pot sa calatoreasca alaturi de un caine ghid, deoarece acest animal de companie extrem de util este admis in toate mijloacele de transport public, inclusiv in aeronave (aici este totusi obligat sa respecte obiceiurile din tarile in care se afla). Dupa o perioada scurta de timp se creeaza o relatie de incredere reciproca si de asemenea se dezvolta o complicitate intre cainele ghid si stapanul sau. In cazul in care ai un astfel de caine si el nu este instruit, atunci poti sa il duci in orice moment la o scoala de dresaj speciala.

 

Ce poate face un caine ghid?

Scopul unui caine ghid este de a creste mobilitatea si independenta persoanelor cu deficiente de vedere si totodata asigura si securitatea lor. Cainii ghizi elevii invata mai intai sa isi schimbe comportamentul lor de indata ce li se pune pe spate hamul. Este invatat ca atunci cand are hamul pe el este la locul sau de munca. De indata ce i se indeparteaza hamul, acesta se poate comporta la fel ca oricare alt caine, spre exemplu sa manance, sa se joace, sa doarma, sa leneveasca, etc. Cainele ghid este invatat sa identifice tot felul de bariere: cum ar fi podelele (gen trotuare, scari, conducte, prapastii, etc.), obstacolele (masinile parcate pe marginea drumului, oameni din cale, panourile publicitare si asa mai departe), dar si obstacolele de deasupra capului (reuseste sa invete sa estimeze inaltimea capului fiintei umane). El este capabil sa asculte de o comanda specifica pe care i se da, in cazul in care ceva poate reprezinta un pericol pentru stapanul sau. Caine ghid este capabil sa invate o limba care permite sa comunice cu stapanul. Cu ajutorul a aproximativ treizeci de cuvinte, putem schimba directia, putem sa trecem pe zebra, sa descoperim usile de intrare in cladiri, birouri sau pur si simplu unde se afla un scaun gol. Cainele ghid nu invata prototipuri de rute in timpul antrenamentului sau, ci mai degraba este capabil sa ghideze oriunde, atata timp cat stapanul sau cunoaste comenziile generale. Caine ghid este in stare sa memoreze un numar mare de curse. El stie cum sa fie discret in timp ce isi duce stapanul in anumite locuri si adopta pozitii rapide in momentul in care apar pericole. Desigur, el stie, de asemenea, sa indeplineasca comenzile de baza, cum ar fi sa asculta ceea ce este important, pentru a putea face viata de zi cu zi cat mai placuta pentru stapanul sau. Pe de o parte acest catel are nevoie de grija si afectiune exact ca oricare alt catel, iar pe de alta parte intre acest animal si stapanul sau cu deficiente de vedere se creeaza o puternica relatie, in care fiecare are incredere in celalalt.

 

Cate rase de caini ghizi exista?

Caini ghizi sunt selectati in functie de bunatatea si docilitatea lor. Acestea sunt, de asemenea, obisnuiti inca din primii ani sa mearga oriunde si deasemenea invatati cum sa se comporte in tot felul de situatii. In general, ei sunt foarte populari, admirati de oameni si adorati de catre copii. Pana la sfarsitul vietii, un caine-ghid poate sa invete peste 300 de comenzi, ceea ce este deja o performanta la care pot ajunge doar cateva rase de astfel de caini, cum ar fi Labradorul, Golden Retriever-ul si Collie. Acestia sunt singurii care au abilitati ca sa devina caini ghizi. In Europa, mai sunt intalniti si rasele de ciobanesc german, pastor de Beauce, hovawart elvetian si pastor alb. In Canada, principalele rase favorizate de caini ghizi sunt Labradorul Retriever si Berna Labernese Mountain.

 

Cine poate sa educe un caine ghid?

Un educator de caini ghizi trebuie sa fie in primul rand versatil. In al doilea rand dresorul trebuie sa fie legat de caine in aceeasi masura in care este legat de persoanele cu deficiente vizuale, cat si de societatea in care traieste. Cunostintele unui dresor sunt specifice si clare, acesta nu se poate baza pe improvizatie. Educatorul se bazeaza in principal, pe o intelegere profunda a cainilor, dar si pe dorinta lor de altruism. Activitatea acestui profesionist este de a instrui cainii ghizi, mai ales rasa labrador, pentru a putea sa ofere un ajutor oamenilor cu deficiente de vedere. Dresorul lucreaza in scoli speciale ce privesc acest domeniu. Educatorul are competente specifice in formarea cainilor ghizi. Astfel, el atrage cainele inca de tanar ca sa-l poate face sa ascultate si sa invete ghidul tehnic de baza. In afara de rolul sau de formator si educator, el hraneste si mentine cainii. Apoi selecteaza familiile gazda si monitorizeaza atent cresterea catelului. In cele din urma, el selecteaza si pregateste persoanele cu deficiente de vedere. Tot acesta incearca sa formeze o legatura intre cainii ghizi si orbi. De mentionat este faptul ca orice lucrare de adaptare necesita indemanare si rabdare.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Crampf Florentina

Raspunde #1 | Crampf Florentina | 23-03-2012

Da, interesant articolul despre cainii ghizi. Intr-adevar, pentru o persoana cu diverse probleme, care are nevoie de ingrijire speciala un astfel de caine este de un real folos. Primul caine ghid a fost dresat in Germania, in anul 1920, pentru a ajuta veteranii care si-au pierdut vederea in timpul primei conflagratii mondiale. Multumim de articol, Elena!


Calin Hanga

Raspunde #2 | Calin Hanga | 18-03-2014

Buna, as vrea sa fac un cadou la cineva nevazator un caine. As vrea sa stiu ce soi de caine ar fi mai potrivit sa iau. Multumesc mult!

Coser Gheorghe

Raspunde #2-1 | Coser Gheorghe | 18-03-2014

Inca de la deschiderea primelor scoli si pana in prezent, 3 rase de caini si-au dovedit suprematia in aceasta munca : Golden retriever, Labrador si Ciobanesc german. Insa in prezent si reprezentantii altor rase au demonstrat ca pot sa indeplineasca cu succes aceasta misiune extrem de dificila : Yorkshire terier, Caniche, Border collie, Ciobanesc australian, Papillon, Doberman, Boxer, Rottweiler. Cainele ghid trebuie sa fie combinatia perfecta de rezistenta, obedienta, memorie, docilitate, prietenie, concentarare si dragoste pentru stapan.Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate