Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Brand sau branding personal - Exemple consacrate

Florin Popescu
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Consultant in management
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Strategia de branding personal


Am citit intr-o revista de business, una dintre cele pe care le urmaresc in mod constant, un top al celor care aduc inca venituri, desi nu mai sunt printre noi. O parte dintre acestia aduc venituri chiar mai mari decat cei care sunt inca in viata.


De ce credeti ca Marilyn Monroe, Michael Jackson sau Albert Einstein inca mai aduc venituri de peste 10 milioane de dolari? Pentru ca fiecare dintre ei a fost un brand pentru industria in care a activat, un brand care a fost construit pe autenticitatea si valorile fiecaruia dintre ei. 

 

Sa o luam drept exemplu pe Marilyn Monroe. Imi aduc aminte ca atunci cand am vazut primul film cu Marilyn, am accesat instant pagina de Wikipedia care ii este dedicata, cautand cat mai multe informatii despre cine a fost aceasta actrita si de ce a fost asa de populara? Ce am aflat, a fost ca Marilyn a fost etichetata drept un “sex-simbol” si cu “reputatia de cea mai legendara figura publica a tuturor timpurilor”. (sursa Wikipedia)

 

Ce a determinat dobandirea acestei reputatii? De ce a fost considerata Marilyn Monroe un sex-simbol? Ce a facut ea diferit fata de restul actritelor din acea perioada?

 

Ca prima observatie, raspunsul pare simplu: a indraznit. Toate rolurile pe care le-a interpretat aveau ca element comun, genul de feminitate irezistibila, usor prostuta, insa educata, cautatoare de avere, pudica si in acelasi timp agresiva prin frumusetea ei, cu capul in nori, mereu simtind nevoia de a fi inconjurata de o forta masculina. Rolurile interpretate de ea au dus imediat la formarea unui stereotip. A devenit un model pentru femeia anilor 40-50-60: sexi, frumoasa, feminina.

De aceea a fost considerata un sex-simbol. Pentru ca a creat un stereotip si a devenit model pentru femeile anilor respectivi, iar astazi dupa 50 de ani de la moartea ei inca reprezinta un model.


In acest caz, strategia de branding personal este reprezentata de discrepanta intre adevarata imagine a lui Marilyn si imaginea comunicata prin intermediul rolurilor sale. In roluri, era prezentata drept o femeie frumoasa si atat. In realitate, insa, aflam din sursele biografice existente ca Marilyn a fost de fapt o femeie cu un coeficient de inteligenta peste medie, a citit peste 400 de carti si ii placea sa se inconjoare mereu de oameni inteligenti care sa o ajute sa se cultive. Ceea ce a lipsit sex-simbolului a fost insa educatia, de aceea Marilyn a devenit in timp un autodidact.

 

Marilyn Monroe este o lectie importanta despre ce inseamna imaginea personala si ce inseamna sa investesti in propria imagine pentru a ajunge la indeplinirea dorintelor. Imaginea pe care o comunicam poate fi la polul opus imaginii reale, insa ea este cea care genereaza businessul, indiferent ca este vorba de actorie sau orice altceva. Imaginea comunicata este cea care ne poate face sa ramanem in istorie drept “cea mai legendara figura publica a tuturor timpurilor”.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #1 | Narcisa - Elena Oprescu | 24-11-2012

Imi place mult articolul tau si Marilyn a fost o femeie fascinanta in toate timpurile. Afara de frumusetea si feminitatea care au caracterizat-o cred ca cel mai mult o caracteriza vulnerabilitatea.Mie imi pare rau pt ea pt ca introdeauna mi s-a parut o fiinta fragila, sensibila , dornica de iubire si intelegere.Nu stiu de ce o femeie ca ea nu si-a gasit forta sa razbata...drept dovada drogurile si alcolul plus relatii cu barbatul care i-a semnat destinul:( Si de atunci incoace, o intreaga industrie ce profita de pe urma tragediei bietei femei:(

Florin Popescu

Raspunde #1-1 | Florin Popescu | 26-11-2012

Multumesc Narcisa pentru comentariul tau apreciativ. Ii multumim oricum ca a scris si ea o fila de istorie. :)Iulia Bertea

Raspunde #2 | Iulia Bertea | 08-01-2013

Mi se par extrem de periculoase aceste 2 idei din articol: "strategia de branding personal este reprezentata de discrepanta intre adevarata imagine a lui Marilyn si imaginea comunicata prin intermediul rolurilor sale." si "Imaginea pe care o comunicam poate fi la polul opus imaginii reale, insa ea este cea care genereaza businessul". Acesta nu este branding personal autentic, ci este pacaleala si inselarea publicului. Scopul ultim al omului nu este sa vanda, ci sa fie fericit. Marilyn a avut un succes care nu i-a folosit la nimic, pentru ca s-a sinucis relativ tanara. De ce s-a sinucis? Pentru ca era nefericita cu rolul social pe care il juca si cu care nu se identifica in sinea ei. De aceea este extrem de important ca brandul sa se construiasca dinspre interior spre exterior si sa fie autentic, sa il reflecte pe individ asa cum este. Daca individul simte ca are nevoie de o imagine mai buna, trebuie sa lucreze cu el insusi si sa si-o imbunatateasca in mod real, nu proiectand un rol, o masca. Nimeni nu poate juca un rol pe termen lung fara un pret.

Mallecourt Lionel

Raspunde #2-1 | Mallecourt Lionel | 08-01-2013

Foarte bun comentariu Iulia! dar atentie nu putem sa spunem ca este o pacaleala sau o inselare cand dai la publicul ce vrea el, nu? :). Dar sunt de acord cu tine ca Branding Personal pleca de la ideea de autenticitate...cum spunem noi aici pe home page de pe siteul "Cunoaste-te!" si dupa ""Fa-te cunoscut!" si "Fii recunoscut".

Iulia Bertea

Raspunde #2-1-1 | Iulia Bertea | 08-01-2013

Pacaleala sau inselarea este mult mai grava cand are loc fata de tine insuti, adica atunci cand iti compromiti valorile si principiile pentru a da publicului doar ceea ce doreste acesta si nu si ceea conteaza pentru tine, macar partial. Trebuie gasit un echilibru intre cele doua. :) De aceea nu consider ca strategia de branding personal a lui Marylin poate fi considerata de succes, sau in orice caz nu pentru ea, ci poate doar pentru toti cei care au incasat bani de pe urma ei.
Florin Popescu

Raspunde #3 | Florin Popescu | 11-01-2013

Iulia, iti multumesc pentru atentia cu care ne citesti articolele in primul rand si pentru disponibilitatea de a continua discutiile pe aceasta tema. Ai dreptate cu privire la construirea brandului dinspre interior insa totul pleaca de la ceea ce iti doresti. Ea si-a dorit sa fie un star si a fost! A fost mai mult decat atat; acum eternul feminin este asociat cu imagine Marilyn Monroe. A facut tot ce a crezut ea sa cuvinta pentru a-si indeplini visul. Nu putem spune ca exista dorinte gresite si dorinte bune; Sunt dorinte si atat. Madalina Manole s-a sinucis! De ce s-a sinucis? Era un simbol national! Dar ea nu vedea lucrurile asa.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate