Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Blocaje din viata

Raluca Savu
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Formator-organizator/conceptor/consultant formare
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

2 cuvinte care ne blocheaza in viata: SPER si INCERC

 

Da, da, ai citit corect. Te-ai gandit vreodata ce inseamna de fapt sa speri? Parerea mea este ca inseamna ca astepti sa vina ceva din exterior. O solutie, o salvare, un ajutor miraculos. Speranta este pentru oamenii care refuza sa isi asume responsabilitatea propriei vieti, dar si pentru cei care refuza sa admita ca ei sunt cei care aleg ceea ce fac sau nu, ce atitudine au, ce semnificatie dau evenimentelor din viata lor. Da, speranta e cea care ne determina sa fim eternii spectatori. 


Speranta ne blocheaza, ne tine pe loc si nu ne lasa sa actionam. Cel mai simplu lucru e sa stai cuminte si sa speri: ca maine va fi mai bine decat azi, ca luna viitoare o sa castigi mai mult, ca anul viitor vei avea mai mult succes. Totul e sa speri.


Totusi, cum se pot intampla toate aceste lucruri, daca tu nu faci nimic? Chiar crezi ca speranta este vreun ingredient spectaculos in reteta vietii? Am mai citit undeva ca speranta este extrem de utila pentru cei care trec prin evenimente neplacute. Ca studiile clinice au demonstrat ca oamenii cu o rata redusa de speranta au sanse mai mari sa ajunga anxiosi sau depresivi. Personal nu sunt de acord cu aceste studii. Nu cred ca speranta e cea care ne ajuta sa trecem peste evenimente neplacute, ci atitudinea pe care alegem sa o avem in fata lor. Atitudinea pozitiva, maturitatea emotionala sau responsabilitatea nu sunt nicidecum sinonime cu speranta.

 

Oare lucrurile se rezolva de la sine?

 

Ne-am obisnuit de mici sa credem ca lucrurile se rezolva de la sine, adica daca speram, atunci totul o sa se rezolve. Ca doar “speranta moare ultima, nu?”. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Cei care spera, se cam aleg cu speranta si nimic mai mult. Asa cum sugera inteleptul scriitor Octavian Paler, cum ca speranta nu e pentru cel care are, ci pentru cel care nu are. Doar ca, cel care are, FACE. Nu sta pe loc si spera.


Speranta functioneaza strict pentru lucrurile care nu au legatura directa cu tine. Este in regula sa speri ca maine va fi vreme mai frumoasa ca azi. Dar si aici poti renunta la speranta. Intri pe un site, vezi care este prognoza meteo si ai incetat pe loc sa speri aiurea. Mai poti sa speri sa fii sanatos. Dar chiar si in cazul acesta,lucrurile sunt mai mult decat discutabile. Pentru ca daca nu ai in nici un fel grija de tine, nu prea vad la ce mai e bun sa speri. Inteleg sa spere ca sa aiba sanatate orice om care are cu adevarat grija ce fel de viata duce: ce mananca, ce bea, cat doarme, cat sport face, care sunt lucrurile pentru care se enerveaza, dar daca ai ales cu buna stiinta sa iti distrugi sanatatea, care e logica in care mai speri ca ea sa mai ramana intreaga?

 

Ce este 'incercarea'?

 

La fel se intampla si cu “incerc”. Incerc nu exista de fapt. Uite, poti face un test: incerca sa ridici un pahar de pe masa. Nu, nu il ridica, doar incearca. Oare poti asa ceva? Incerc inseamna ca NU VREAU sa actionez. Este o scuza pe care o folosim cu totii, atunci cand nu vrem cu adevarat sa facem ceva. 'Incerc' are sens doar in acceptiunea de testez. Testez (incerc) o masina, un domeniu, un sport, ca sa aflu cum ma simt, cum mi se potriveste. Dar cand spun ca incerc de luni de zile sa ma las de fumat, incerc de la 1 februarie sa merg la sala, incerc sa gasesc noi clienti, incerc sa imi fac mai mult timp pentru mine, inseamna ca in realitate nu voi face niciodata acele lucruri. Este pur si simplu o scuza pentru a nu zice ca nu vrem sau pentru a ne simti noi mai bine.


Fii realist. Decide ce vrei. Apoi gandeste-te cum poti obtine aceste lucruri. Fa-ti un plan. Fa-ti o strategie. Actioneaza. Pentru ca, in timp ce tu stai si speri, oamenii care isi traiesc viata cu adevarat asta fac: actioneaza. Se misca. Au succes. Isi implinesc visele. Deci, ce faci? Continui sa speri si sa incerci? Sau iti iei viata in propriile maini si incepi si tu sa traiesti?


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Mallecourt Lionel

Raspunde #1 | Mallecourt Lionel | 31-01-2012

Total de acord cu tine Raluca...nu putem sa ne bazam numai pe speranta si incercare! Eu cred ca depind si foarte mult de cum fiecare d-intr noi intelege prin cuvintele asta. De exemplu, pot sa spun 'Speri..si incerci pana sa reusesti!'...sau... 'Crezi si faci pana sa reusesti!'. :)


Raluca Savu

Raspunde #2 | Raluca Savu | 31-01-2012

Corect. Din perspectiva mea, periculos este cand SPERANTA si INCERCAREA te lasa in pasivitate. E foarte ok, ca atunci cand actionezi sa speri (sa ai credinta pozitiva) ca o sa-ti si iasa. Mai rau e cand nu faci nimic si speri sa iti iasa. Sau cand faci in fiecare zi acelasi lucru si speri sa obtii alt rezultat. :)


Olga Popescu

Raspunde #3 | Olga Popescu | 31-01-2012

Si 'sper' si 'incerc' pot fi cuvinte care motiveaza totusi :). Pe mine personal ma seteaza pozitiv sa pornesc pe drumul pe care mi-l stabilesc. Important e, asa cum bine spune Raluca in articol, sa nu fie duse la extrem si insotite de pasivitate si asteptari nerealiste.


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #4 | Narcisa - Elena Oprescu | 31-01-2012

Sunt doua cuvinte ce cuprind o intreaga filozofie! Abordarea 'sperantei si a incercarii' este una personala, tine de felul de a fi si a gandi al fiecarui om. Personal, a spera inseamna a crede in ceva ce poate fi realizat, dar nu imediat. Nu toate lucrurile depind de noi. Nimeni nu poate sa prevada viitorul perfect. Persoanele realiste isi stabilesc obiective S.M.A.R.T. Pana la indeplinirea lor, pot exista diverse 'incercari', actiuni care pot duce la rezultatele scontate sau nu. De aceea, si in afaceri, managerii straluciti alcatuiesc diferite strategii pentru diferite scenarii. Poti trece direct la actiune si totusi, pe parcurs, sa nu poti realiza acel obiectiv. Nu poti lua absolut toti factorii externi in calcul. Dar tocmai acea speranta sanatoasa te motiveaza sa incerci alte metode si sa actionezi din nou (incercarea inseamna si verificare). Important este ca obiectivele tale sa fie posibile si pe masura resurselor de care dispui. Incercarea survine de multe ori ca o tentativa in a face ceva, neavand la indemana mijloacele optime. De aceea, invatarea continua ajuta enorm. Fiecare dintre noi ar putea da exemple de situatii cand incercarea si speranta sunt cele care i-au facut pe oameni sa reuseasca, speranta te determina sa incerci din nou (atunci cand actiunea initiala a dat gres) iar incercarile esuate isi au menirea de a te invata lectiile. Condamnabil este nu sa speri, ci sa repeti actiunile anterioare care au condus la esec!:)


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate