Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Bilantul anual

Olga Popescu
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Formator-organizator/conceptor/consultant formare
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Un exercitiu de facut constant


bilantFinantarea proiectelor tale pe termen mediu si lung va fi posibila numai daca ai mijloacele necesare. Asadar, este important ca valoarea neta sa fie tot mai mare de la an la an. Bilantul personal iti da posibilitatea sa cunosti acest aspect important.

La fel ca si bugetul, bilantul este important din cateva motive:
- Poti urmari evolutia banilor economisiti anual
- Te ajuta sa evaluezi posibilitatea de finantare a proiectelor tale pe termen mediu si lung
- Poti vedea daca stabilirea unui buget a avut efect sau nu

Cum sa-ti calculezi bilantul anual
1. Imparte o coala de hartie in doua
2. Intr-o parte, fa o lista a tot ceea ce detii: soldul conturilor bancare, fond de pensie, imobilizari corporale (case, terenuri), bunuri durabile (autoturisme, mobila etc.)
3. Pe cealalta parte, fa inventarul datoriilor pe care le ai: ipoteca, imprumuturi de nevoi personale, imprumuturi auto, soldul cardurilor de credit etc.
4. Scade datoriile (pasivul) din ceea ce detii (activul) pentru a obtine activul net (valoarea neta)

Un program software de management financiar ti-ar putea facilita calcularea bilantului anual, dar in lipsa acestuia chiar si un fisier Excel sau un caiet de notite poate fi eficient.

Daca tocmai ai cumparat o casa sau te-ai angajat de curand, este foarte posibil ca activul tau net sa fie negativ, ceea ce este normal.

Ar trebui sa faci acest exercitiu in fiecare an la aceeasi data (de exemplu pe 31 decembrie).

Activul tau net trebuie sa ajunga de la negativ la pozitiv si sa creasca gradual. Daca nu intampla asta, trebuie sa iti revizuiesti bugetul personal pentru ca traiesti mai bine decat iti poti permite. Este absolut necesar ca venitul sa iti depaseasca cheltuielile.

De pus in practica
- Fa un portret realist al veniturilor si al cheltuielilor tale
- Calculeaza care ar fi suma pe care trebuie sa o economisesti pentru a-ti atinge obiectivele financiare
- Analizeaza-ti obiceiurile in ceea ce priveste consumul
- Stabileste un mecanism de economisire automata (prin transfer bancar sau prin retinere din salariu)
- Elaboreaza-ti un bilant personal in fiecare an

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Mallecourt Lionel

Raspunde #1 | Mallecourt Lionel | 13-10-2009

Merci pt sfat....e foarte important de facut daca vrei sa-ti faci un viitor care nu depinde numai de hazard :) . Bun articol.


Ionel Anda

Raspunde #2 | Ionel Anda | 13-10-2009

interesant articolul... din pacate totul tine de obiectivitate vs. subiectivitate ( " fa un portret realist al veniturilor si cheltuielilor tale " ) .. depinde cat de "realisti" suntem pt ca putem considera de ex. "improspatarea lunara a garderobei" o cheltuiala " realista"....


elix

Raspunde #3 | elix | 13-10-2009

Da, foarte important bilantul. Mai ales acum pe timp de criza e foarte dificil sa il facem pozitiv. Toti ne-am apucat inainte de criza sa facem cate ceva, ma refer la investitii pe termen lung (casa, masina, pensii private etc.). Vedem acum cum descurcam toate astea. Speram sa iasa. Multumim pentru idei.


maria

Raspunde #4 | maria | 13-10-2009

E ok subiectul si poate fi tradus intr-o singura fraza "cap de neamt".Este modelul obisnuit de zi cu zi al locuitorilor din Germania.De aceea la ei tot ce inseamna parte financiara functioneaza PERFECT si ireprosabi de bine.Acest lucru ar trebui facut in fiecare luna nu doar pe an,in ce priveste cheltuielile curente si banutii ce pot fi pusi deoparte pentru "lux si desfatare".Orice cheltuiala trebuie gandita si analizata in raprort cu veniturile ulterioare care, pot fi mari sau mici.Draga Elix ce sa-ti spun eu legat de comentariul tau?!? Multi au facut investitii si au construit afaceri fabuloase cu imprumuturi pe care in aceasta perioada de criza nu le vor putea returna.Asta e riscul pentru cei care se bazeaza pe altceva decat forte(banesti in deosebi) proprii fara sa-si imagineze ca, ar interveni vreo situatie inevitabila si iminenta greu de controlat.Dragilor oameni de afaceri renuntati la imprumuturi pe care nu stiti daca le puteti acoperi.Un subiect interesant ar fi cel legat de imprumutrile bancare ale cetatenilor Romaniei neconstienti de faptul ca le-ar putea acoperi din veniturile pe care le au.


ela

Raspunde #5 | ela | 13-10-2009

Mda de aceea trebuie sa ne 'intindem mereu cat ne este plapuma' pentru a nu ramane lefteri; sau in caz de pierderea jobului sa putem plati datoriile, bilantul anual e o ideea excelenta de urmat pt ca in acest mod putem vedea exact unde ne situam cu cheltuielile si castigul; eu in privinta bugetului ma sfatuiesc cu o pers in dom economic si am si investit banii in ceva atunci cand a fost cazul, personal nu am credite deocamdata din fericire ....


ANDREI

Raspunde #6 | ANDREI | 21-10-2009

SA ZICEM CA BILANTUL E UTIL PT CINE STIE SA IL FOLOSEASCA. CAT DESPRE RAMBURSAREA DATORIILOR PE CARE LE AU ROMANII LA BANCI NU STIU CE SA ZIC. MARII OAMENI DE AFACERI ROMANI CARE AU MEGA IMPRUMUTURI VOR PRIMI PASUIRI SI REESALONARI REPETATE, IAR OMUL DE RAND SARAC SI PARLIT CARE A LUAT CREDIT PT O CASA O SA RAMANA FARA EA IN CURAND, CAND SE VA DECIDE BANCA...


Mitix

Raspunde #7 | Mitix | 21-10-2009

Foarte buna expunerea Olgutei. Nu m-am gandit niciodata sa aplic un instrument de analiza financiara raportandu-ma la veniturile si cheltuielile proprii. Felicitari si la cat mai multe informatii profesionale utile si pertinente.


olgutza

Raspunde #8 | olgutza | 22-10-2009

pt andrei..nu e chiar asa cum spui tu ..lucrez la banca si pot sa iti spun sigur ca se cauta solutii personalizate pentru fiecare client in parte..sarac sau bogat...in ultima perioada clientilor care au o situatie catalogata drept riscanta ( venit instabil, angajator in pragul falimentului, care are datorii de aprox 45% din totalul venitului lunar) nici macar nu li se mai acorda imprumututi, mai ales ipotecare, tocmai pentru a evita situatiile in care nu isi mai pot mermite sa plateasca...in ceea ce priveste banca, chiar nu isi doreste sa ajunga la momentul cand va lua casa omului ( sau cel putin nu ar trebui), pentru ca de multe ori cheltuielile pentru executarea casei sunt mai mari decat face casa...( de la caz la caz, normal)...:)


Cum sa ne ferim de datorii « Informatii Prof

Raspunde #9 | Cum sa ne ferim de datorii « Informatii Prof | 23-11-2009

[...] lucru pe care trebuie sa il facem, pentru a scapa de datoriile acumulate, este gestionarea intregii situatii financiare. Trebuie sa afli exact cate datorii exista si cui ii sunt datorati banii. Daca ratele la datorii [...]


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate