Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Autismul

fara autor
fara autor
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cum sa il recunoastem?


autismulAproximativ 2000 de copii sunt depistati anual cu autism in Roumania. Modul de abordare al acestei tulburari depinde in mod fundamental de precocitatea depistarii acesteia. Totusi, aceasta ramane nesatisfacatoare in Romania. Cum se poate obtine un diagnostic cat mai devreme ?

Depistarea autismului infantil este fundamentala pentru tratarea acestuia.

Diferite forme
Primele semne ale autismului sunt dificil de recunoscut. Pentru ca nu exista doar una, sunt mai multe maladii, in functie de gravitate (sindromul Asperger fiind caracterizat drept forma cea mai grava de handicap). 

Se pot distinge trei tipuri de probleme:

- Tulburari de comunicare: limbajul este incalcit. Adesea, copilul austist repeta, precum un ecou, vorbele ce se rostesc in jurul lui. In plus, codurile de comunicare non verbala (gesturi, privire…) nu sunt stapanite suficient.
- Tulburari de comportament: autistul repeta constant aceleasi miscari. Acesta practica aceeasi activitate cu aceleasi obiecte si nu prezinta interes pentru alte activitati.
- Tulburari de relationare: autistul nu participa spontan la activitati de grup si ramane indiferent la ce se intampla in jurul lui.


Autismul este dificil de diagnosticat
Se intampla ca unii copii afectati de autism sa nu manifeste niciun simptom care sa poata fi observat direct in cabinetul medicului. Anumiti copii care sufera de autism pot avea o dezvoltare motorie normala ori mai mult decat normala, pe cand altii acuza o intarziere in dezvoltarea motorie. Autismul este, negresit, mult mai frecvent decat s-a putut crede pana de curand.
Autismul poate fi confundat cu surditatea, cu anumite tulburari emotionale sau de limbaj, retardare mintala sau o simpla incetineala in dezvoltare. Alti copii care sufera de aceasta maladie au un fizic echilibrat, fara nicio anomalie. La altii, se pot observa conditii asociate: hiperactivitate si infirmitate motrice cerebrala, de exemplu.
Simptomele specifice care se manifesta pot varia enorm de la un copil autist la altul. La acelasi copil, si simptomele se pot schimba in timp.


Recunoasterea primelor semne
Copilul autist
Problema este ca primele semne ale autismului se declara lent, subtil, in cursul primului an de viata. Este necesar sa se intruneasca un ansamblu de simptome pentru a se putea pune diagnosticul de autism infantil. Desi exista instrumente de depistare, specialistii sunt slab informati cu privire la semnele autismului, astfel ca diagnosticul se pune in general prea tarziu, adesea dupa varsta de trei ani. In mod ideal, aceste tulburari ar trebui detectate inainte de varsta de 18 luni. Interventia precoce poate diminua simptomele secundare, precum comportamentul distructiv sau automutilarea.


Anumite semnale pot alerta parintii:

- Lipsa balbaitului sau a unor gesturi de comunicare inainte de un an;
- Niciun cuvant pronuntat inainte de varsta de 18 luni;
- Copilul nu a pronuntat inca doua cuvinte simultan, in mod spontan, inainte de doi ani;
- O ierdere brusca a capacitatilor limbajului sau o desocializare brutala.


Alte indicii mai discrete pot fi de asemenea evocatoare: putine surasuri ca raspuns la surasurile pe care le primeste, practic nu raspunde atunci cand este strigat pe nume…


Atentie, aceste semne nu vor sa spuna neaparat ca copilul este autist! Cel mai simplu, trebuie sa va ganditi sa consultati un specialist in sanatate care va putea depista o eventuala tulburare. Acesta va sti sa detecteze si alte probleme, nu doar autismul, care se pot manifesta prin simptome similare: tulburari de limbaj, probleme psihologice…


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Olga Popescu

Raspunde #1 | Olga Popescu | 21-05-2010

am facut practica la copii diagnisticati cu autism...ei nu sufera, nu ii doare, au o lume a lor din care ies destul e greu si pentru scurta durata..dar te doare sufletul totusi sa ii vezi asa rupti de realitate...e nevoie de ajutor specializat inca de la primele simptome..


Dora

Raspunde #2 | Dora | 26-05-2010

Felul in care bebelusii reactioneaza la desenele animate poate fi folosit in detectarea timpurie a autismului, potrivit unui studiu publicat in revista Nature. Bebelusii incep sa fie atenti la miscarile din jurul lor la putina vreme dupa nastere si reactioneaza la informatiile din imaginile pe care le vizioneaza. Copiii care sufera de autism, in cele mai multe cazuri, nu prezinta aceste reactii. Acest studiu a fost efectuat pe un esantion de 76 de copii cu varste mai mici de doi ani, carora le-au fost aratate diverse desene animate. Copiii autisti s-au concentrat doar cand ima­ginile prezentate erau asociate cu sunete. Expertii britanici sustin ca acest test poate fi folosit pentru detectarea timpurie a autismului. Studiul, realizat de cercetatorii Universitatii Yale, a constat in crearea a cinci jocuri pentru copii, create sub forma unor versiuni ani­mate. Studiile anterioare au demonstrat faptul ca, in mod normal, bebelusii devin atenti la schimbarile de imagine si de sunet din jurul lor, dupa implinirea varstei de opt luni.


marina

Raspunde #3 | marina | 26-05-2010

Exista si cazuri in care copii autisti dezvolta capacitati intelectuale deosebite, nu? din cate stiam....sunt foarte concentrati pe un anumit domeniu si pot excela aici...oricum, nu pot decat sa imi imaginez ce inseamna pt un parinte sa te simti complet neputincios in a "accesa" lumea copilului tau.....poate cresterea numarului de cazuri va determina si cresterea institutiilor specializate pentru ajutoararea acestor copii.

jojo

Raspunde #3-1 | jojo | 26-05-2010

asa este...poate ca o sa spun o prosti ! dar daca copilul nu sufera si ca dezvolta capacitati intelectuale deosebite. Poate ca a trebuie sa-l lasam in pace, nu ?

vali

Raspunde #3-1-1 | vali | 26-05-2010

Asta inseamna, draga jojo…ca accepti ca bietul copil sa nu se adapteze niciodata lumii in care traieste, sa fie izolat, sau mai rau, batjocorit de oamenii din jur..si copilul poate nu sufera cand e in lumea lui…dar ce faci cand iese din lumea lui, in scurtele momente de luciditate…cum poti sa ii opresti durerea? sau tipetele lui necontrolate fara sa poti sa aflii de ce sufera? ai auzit vreodata cum tipa un copil autist? parca esti intr-un film de groaza…:( si te simti neputincios si fara solutie …nu poti comunica…nu poti sa stii ce gandeste sau daca gandeste, nu poti sa aflii ce il deranjeaza…etc..si acum spune mi tu..ca parinte, cum poti sa il lasi asa fara sa faci nimic? ai copii? ai idee ce inseamna un copil autist cu care traiesti zi de zi?si cat de greu este sa il ingrijesti? iar asta cu dezvoltarea unei capacitati intelectuale….se poate sa fie sau nu…nu e o regula ca un autist exceleaza intr-un anumit domeniu..in schimb e dovedit ca pe plan social e deja un proscris…nu va avea parte de apreciere si dragoste, ci de evitare sau cel mullt mila…apropo..vorbesc din experienta, am avut contacte stranse cu astfel de copii.

jojo

#3-1-1-1 | jojo | 26-05-2010

Am observat si felicitarele mele ! eu nu stiu nimic...intrebam si iti multumesc pentru parerea ta.

vali

#3-1-1-1-1 | vali | 26-05-2010

Scuze, poate am fost cam agresiva...:) dar adevarul e ca acesti copii au nevoie de ajutor specializat....si mai ales de ajutor din partea noastra...din pacate nu e suficient sa ii iubesti....si fara acest ajutor starea lor se poate agrava...oricum..felicitari ca ati ales aceasta tema pentru articol !


Dida

Raspunde #4 | Dida | 26-05-2010

am lucrat si eu cu un copil autist,metoda abba,dar e f.greu de recuperat ca individ...traiesc in lumea lor si e greu de patruns dincolo de zidul creat de aceasta afectiune...m-a afectat f.tare,pe durata terapiei...


iuliana

Raspunde #5 | iuliana | 26-05-2010

da...ramai cu o durere in suflet dupa ce intrii in contact cu ei...atat de frumosi...atat de sensibili..si atat de departe in lumea lor....


simona

Raspunde #6 | simona | 06-06-2010

"sindromul Asperger fiind caracterizat drept forma cea mai grava de handicap" - wow! zau? mai documentati-va!

Stoian Cristina Mihaela

Raspunde #6-1 | Stoian Cristina Mihaela | 22-06-2015

bine punctat Simona - autorul a gresit cand a spus ca "Asperger este cea mai grava forma", deoarece aceasta este de fapt, cea mai inalt functionala forma. Asperger a avut si Einstein :).

simona

Raspunde #6-1-1 | simona | 22-06-2015

Pai da! persoanele cu sindrom Asperger pot avea o varietate de caracteristici, iar deficienta poate varia intre usor si sever. Au un IQ normal si multi indivizi (desi nu toti) au abilitati exceptionale sau talent intr-un anumit domeniu.
Zamfir Ana-Maria

Raspunde #7 | Zamfir Ana-Maria | 04-10-2010

Centrul “Sfantul Serafim” din Voluntari va sta la dispozozitie pentru urmatoarele tipuri de servicii: A. SERVICII AMBULATORII ( la domiciliul beneficiarilor, sau/si oriunde in tara): - coordonarea echipelor de lucru la domiciliu sau in centre partenere, si formarea specialistilor; - evaluare psihologisa sau/si logopedica; - intocmirea PIP-urilor (planuri de interventie personalizate); - cursuri sau traininguri. B. SERVICII IN PUNCTUL DE LUCRU ( la adresa centrului): B.1. SERVICII PENTRU COPII: - evaluare psihologica; - diagnosticare, indrumare si interventie in cazul aparitiei unor afectiuni psihologice; - logopedie; - terapie cognitiv-comportamentala individuala si de grup; - ludoterapie ( terapie prin joc) individuala si de grup; - terapie ocupationala individuala si de grup; - grupuri de socializare; - terapie senzoriala. B.2. SERVICII PENTRU PARINTI: - traininguri in probleme de sanatatea copilului pentru parinti; - formarea unor grupuri de suport pentru parinti; - scoala parintilor. B.3. SERVICII PENTRU SPECIALISTI: - cursuri si traininguri (exemple de teme: ABA, TEACCH, terapia si diagnosticarea in autism, ADHD, etc.); - practica pentru studenti. Adresa centrului: Policlinica Voluntari, Str. Scolii, Nr. 5, Oras Voluntari, Judetul Ilfov (pe strada cu Directia de Protectie a Copilului, Ilfov, in spatele magazinului Metro ). Pentru inscrieri, programari si intrebari puteti trimite mesaj de la rubrica CONTACT a site-ului, mail: contact@asmc.ro, sau tel.: 0766272647. Persoana de contact psiholog Ana-Maria Zamfir. De asemenea, ne puteti gasi pe site-uri de socializare precum facebook (vezi link-uri utile). La Centrul “Sfantul Serafim” se poate ajunge usor si din Bucuresti, desi se adreseaza in primul rand beneficiarilor din Orasul Voluntari.


AIPA

Raspunde #8 | AIPA | 01-11-2010

AIPA (Asociatia pentru Interventie Precoce in Autism) organizeaza grupuri de socializare pentru copii diagnosticati cu autism si alte tulburari de dezvoltare. Copiii vor fi repartizati intr-un grup, in functie de varsta si nivel de dezvoltare: -grup pt. copii de 3-5 ani; -grup pt. copii de 6-9 ani; -grup pt. copii de 10-13 ani. Grupurile de socializare se vor desfasura la sediul din Strada Viitorului nr. 170, zona Obor-Lizeanu. Se vor forma grupe de 4-5 copii cu varste si niveluri de dezvoltare apropiate (in functie de nevoile copilului vor fi stabilite obiective specifice). Pentru stabilirea nivelului de dezvoltare al fiecarui copil va avea loc un interviu preliminar (in cadrul acestei intalniri, copilul va veni insotit de parinti sau persona care se ocupa de educatia lui). Activitatea se va desfasura timp de 90 de minute. Vom asigura un terapeut pentru fiecare copil (daca este nevoie) si o persoana care va modera activitatea. Detalii si inscrieri pe site-ul: www.autism-aipa.ro sau pe e-mail: asociatie_aipa@yahoo.com

Mallecourt Lionel

Raspunde #8-1 | Mallecourt Lionel | 01-11-2010

Foarte buna initiativa, felicitari la toti cei care contribuie la dezvoltarea Romaniei in bine!Zamfir Ana-Maria

Raspunde #9 | Zamfir Ana-Maria | 15-12-2010

Centrul “Sfantul Serafim” din Voluntari va sta la dispozozitie pentru urmatoarele tipuri de servicii: A. SERVICII AMBULATORII ( la domiciliul beneficiarilor, sau/si oriunde in tara): - coordonarea echipelor de lucru la domiciliu sau in centre partenere, si formarea specialistilor; - evaluare psihologisa sau/si logopedica; - intocmirea PIP-urilor (planuri de interventie personalizate); - cursuri sau traininguri. B. SERVICII IN PUNCTUL DE LUCRU ( la adresa centrului): B.1. SERVICII PENTRU COPII: - evaluare psihologica; - diagnosticare, indrumare si interventie in cazul aparitiei unor afectiuni psihologice; - logopedie; - terapie cognitiv-comportamentala individuala si de grup; - ludoterapie ( terapie prin joc) individuala si de grup; - terapie ocupationala individuala si de grup; - grupuri de socializare; - terapie senzoriala. B.2. SERVICII PENTRU PARINTI: - traininguri in probleme de sanatatea copilului pentru parinti; - formarea unor grupuri de suport pentru parinti; - scoala parintilor. B.3. SERVICII PENTRU SPECIALISTI: - cursuri si traininguri (exemple de teme: ABA, TEACCH, terapia si diagnosticarea in autism, ADHD, etc.); - practica pentru studenti. Adresa centrului: Policlinica Voluntari, Str. Scolii, Nr. 5, Oras Voluntari, Judetul Ilfov (pe strada cu Directia de Protectie a Copilului, Ilfov, in spatele magazinului Metro ). Pentru inscrieri, programari si intrebari puteti trimite mesaj de la rubrica CONTACT a site-ului, mail: contact@asmc.ro, sau tel.: 0766272647. Web: www.asmc.ro Persoana de contact: Director Executiv-psiholog Ana-Maria Zamfir. De asemenea, ne puteti gasi pe site-uri de socializare precum facebook (vezi link-uri utile). La Centrul “Sfantul Serafim” se poate ajunge usor si din Bucuresti, desi se adreseaza in primul rand beneficiarilor din Orasul Voluntari.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate