Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Artele martiale si autodezvoltarea

Vasko Karabolevski
Domeniu : Alte activitati sportive
Meserie : Instructor arte martiale
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Rolul artelor martiale in viata noastra


kung-fuOmul dintotdeauna a luptat din mai multe cauze: pentru a-si satisface nevoia de supravietuire, mancare, dominare sau pentru dreptul la o partenera. Cand vorbim despre arte martiale, majoritatea se gandeste la lupta, autoaparare sau agresivitate. Din fericire practicarea artelor martiale cuprinde un spectru mult mai larg de abilitati psihofizice si comportamentale (da, si agresivitatea poate fi o abilitate), ceea ce face din start o diferenta vizibila dintre un bataus, luptator, si un practicant adevarat de arte martiale.

O arta martiala completa presupune si practici de relaxare psihofizica, practici meditative si nu in ultimul rand, spirituale. Pe langa un corp sanatos, puteti ajunge la urmatoarele: reflexe mult mai antrenate, dezvoltarea fortei, vitezei, spiritului de observatie, imbunatatirea atentiei si presimtire foarte dezvoltata, un autocontrol foarte bun, prin eliminarea fricilor, complexelor si tensiunilor. Astfel se ajunge la o personalitate echilibrata cu stima si incredere in sine si in ceialti, plina de iubire, compasiune si entuziasm.

Artele martiale in China - Kung fu
O radacina principala a artelor martiale provine din China (de unde se raspandeste si prin celealte tari), un sinonim fiind si termenul kung fu, in traducere insemnand munca intensa, munca grea, munca care tinde sa ajunga la perfectiune.

Kung fu este strans legat cu filosofia si medicina traditionala de unde reiese ca o arta martiala poate fi si o cale serioasa spirituala de autodezvoltare si cunoastere.

Termenul sifu in traducere inseamna tata spiritual sau maestro. Acesta trebuia sa fie un filosof, un medic sau farmacist si deseori calugar budist in acelasi timp.

Cum alegem o arta martiala care ni se potriveste?
Artele martiale de astazi in evolutia lor au suferit multe schimbari, unele utile din punct de vedere martial, altele din punct de vedere artistic (estetic) sau a sanatatii, ajungandu-se la pierderea unor atribute foarte esentiale. In aceste conditii s-a ajuns la practicarea luptei brute, in ring cu mai multe sau mai putine reguli, sau la executarea unor miscari estetice, care ar ajuta practicantul intr-o lupta imaginara, indepartandu-ne astfel foarte mult din principiile filosofice si practicile de imbunatatire a sanatatii fizice si mentale. In ambele cazuri s-a inregistrat o usoara deviere din ceea ce ar putea sa ne ofere realitatea intr-o situatie conflictuala imprevizibila.

Asadar, kung fu fara principiile traditionale si filosofice devine o stiinta inumana despre durere si distrugere.

Dar trebuie subliniat ca baza acestei dezvoltari fizice si spirituale presupune lupta pentru aparare, martialitate care prin tehnicile si abilitatile dobandite elimina frica, nesiguranta si prin ele - ura si agresivitatea, ajungandu-se la o persoana echilibrata care prin atitudine ferma, siguranta in sine si actiune nonviolenta, rezolva situatiile grele sau violente.

Este putin probabil ca un agresor va impartasi aceleasi idei crestine, sau budiste din moment ce decide sa ne faca rau. In aceasta situatie va fi necesar sa ne aparam cu tot ce am dobandit. Aceasta este prima faza in practica artelor martiale, dar in momentul cand abilitatea de lupta ajunge la nivel de arta, incepe si spiritualitatea, eliminarea fricilor si a complexelor care ne-ar duce la o echilibrare psihofizica si un mod de viata asa cum ne dorim.

Pe scurt, am vorbit despre unele din principiile care ar trebui sa caracterizeze o arta martiala, precum si pe practicantii ei. Acum ramane la latitudinea fiecaruia cum intelege artele martiale, dar ceva este sigur: orice arta martiala practicata este mai buna decat una nepracticata.

Inainte sa judecati incercati-le si alegeti singuri ce vi se potriveste.

O sa termin cu cea ce a spus cineva foarte drag mie: Fiti blanzi precum porumbeii si isteti precum serpii!

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

teo

Raspunde #6 | teo | 28-12-2010

Morala de lupt? (Uda) are dou? aspecte – morala faptei ?i fapta min?ii. Morala faptei include în sine: smerenie, respect, via?a dreapt?, încredere ?i devotament. Fapta min?ii const? din: voin??, rezisten??, perseveren??, r?bdare ?i curaj


didi

Raspunde #7 | didi | 28-12-2010

am urmat acum cativa ani cursurile unei astfel de scoli. pot sa spun ca rezultatele se simt si acum, dupa 5 ani de cand m-am lasat. e vorba de incredere in mine, siguranta, liniste si mai ales, toleranta. artele martiale te invata sa eviti lupta, nu sa o cauti ca sa demonstrezi ca bine stii sa lupti.

Vasko Karabolevski

Raspunde #7-1 | Vasko Karabolevski | 28-12-2010

Sper ca acum ai alte metode de reechilibrare...:)Olga Popescu

Raspunde #8 | Olga Popescu | 28-12-2010

Mi-aduc aminte si acum unele din primele vorbe ale senseiului meu..." Karate inseamna echilibru, dragoste, bucurie de a trai. Scopul final este sa intram in armonie cu ceilalti, cu Universul si mai ales cu propria noastra persoana!"

Vasko Karabolevski

Raspunde #8-1 | Vasko Karabolevski | 28-12-2010

Are dreptate omul :)july

Raspunde #9 | july | 28-12-2010

orice arta martiala, fie ca este agresiva sau nu, ar trebui sa iti aduca urmatoarele beneficii comune: coordonare, prieteni, modestie, disciplina, deschiderea mintii. In definitiv, artele martiale te fac mai flexibil si mai puternic, ite disciplineaza si te invata sa iti schimbi modul de gandire; inseamna in acelasi timp un mod de socializare, iar stilul ales si felul in care te inspira colegii si antrenorul pot fi decisive in decizia de a continua. Din cate am inteles, primele 6 luni sunt decisive pentru a continua si a te indragosti de acest sport.


Vasko Karabolevski

Raspunde #10 | Vasko Karabolevski | 28-12-2010

Merci pt aprecieri si neaprecieri... Sarbatori Fericite p.s: Bucurati-va de viata!

didi

Raspunde #10-1 | didi | 28-12-2010

care neaprecieri vasko? eu nu le-am vazut pe-aici printre comentarii :)july

Raspunde #11 | july | 28-12-2010

am o curiozitate...cum se impaca meseria de doctor cu cea de antrenor/practicant de arte martiale? ai suficient timp la dispozitie pt a fi bun in ambele domenii?:)

Vasko Karabolevski

Raspunde #11-1 | Vasko Karabolevski | 28-12-2010

:) cere sacrificii dintr-o parte sau alta,. incerc sa "go with the flow" si pe parcurs sa ma descurc, acum vedem rezultatul peste niste ani. p.s sunt medic rezident an mare.Vasko Karabolevski

Raspunde #12 | Vasko Karabolevski | 28-12-2010

in plus avand in vedere backgroundul de toate astea naturiste (reiki, yoga, chi kung) nu vad medicina atat de habotni cum o vad unii dintre colegi mei. Cand va fi sa pratic in cabinetul meu, probabil as aplica tratamente medicale si naturiste. hhmmm dupa cum am zis..vedem cu timpul.


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #13 | Narcisa - Elena Oprescu | 28-12-2010

incercati si stilul shotokan, cere multa rezistenta fizica si psihica, dar se merita din plin!cu 2-3 h de antrenament pe zi in trei sau patru ani ajungi la performanta;si filozofia in arte martiale este intr-adevar frumoasa pana in momentul in care esti agresat, nu? cati dintre voi va mai ganditi atunci la ea? ca te aperi din reflex...f bun articolul, insa raman la ideea ca artele martiale sunt necesare in primul rand pt autoparare;;daca era meditatie si relaxare n-as mai vedea rostul atator vanatai indurate!as sfatui mai ales femeile sa incerece stilul acesta:)))

July

Raspunde #13-1 | July | 29-12-2010

Nu trebuie sa te gandesti la filosofia artelor martiale, trebuie sa ti-o insusesti:) am practicat shotocan 3 ani, am invatat sa imi coordonez miscarile, mi-am perfectionat reflexele, sunt increzatoare mai mult decat cand am inceput efectiv sa practic, stiu si cateva figuri de aparare in cazul in care as fi atacata ( sa dea Dumnezeu totusi sa nu..:-p), dar autoapararea de care vorbesti, Narcisa, e constituita tocmai din mixul asta de beneficii ( ceva tehnica, disciplina, reflexe, incerdere). Si apropo de vanatai, ulterior m-am apucat de dansuri..mi-am facut acolo mai multe vanatai decat am avut in 3 ani de Karate :))))))). Sa aveti o zi excelenta!me

Raspunde #14 | me | 10-01-2011

"Astfel se ajunge la o personalitate echilibrata cu stima si incredere in sine si in ceialti, plina de iubire, compasiune si entuziasm." Care sunt caracteristicile celui/celei care ajunge aici?

Vasko Karabolevski

Raspunde #14-1 | Vasko Karabolevski | 18-02-2011

Celui care ajunge aici...nu exista un nivel anume, si nu exista ultimul nivel, ci o progresie continua. Fiecare avem tiparele noastre de comportament si o gramada de complexe pedeasupra, facand arte martiale, sau alte cai, ajungem la scoaterea in evidenta a caracteristicilor noastre bune, ajungand sa le cunoastem pe celealte, (in cazul nostru agresivitatea, frica, razbunarea, si celealte sentimente negative care zac in noi) dupa ce le vezi si ajungi sa te cunosti mai bine, tu decizi pe care parte o scoti in evidenta, dar in orice caz ce scoti in evidenta va fi mai mult controlat si asumat decat impulsuri prostesti a fricii, al orgoliului sau ale complexelor. Mult succes!!!crs

Raspunde #15 | crs | 29-01-2011

sper din tot sufletul sa ai succes!


2 1 »
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate