Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Apa ca element in gradina

Bogdan Rosulescu
Domeniu : Activitati de design specializat
Meserie : Expert inginer agronom
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Intretinerea zonelor cu apa din gradina


intretinerea-zonelor-cu-apa-din-gradinaO gradina cu apa, cum ar fi un helesteu sau un izvor, poate fi un element foarte natural. Pentru crearea lui, locul stabilit va fi luat in considerare cu tot atata grija ca si construirea propriu-zisa. Imaginea si sunetul apei care straluceste in lumina soarelui, curgand dintr-o fantana arteziana in miniature poate improspata mintile obosite si raceste atmosfera in zilele fierbinti de vara. Pentru a crea un astfel de element este necesara o pompa, un rezervor mic cu apa si un jgheab prin care sa se scurga apa.

In toate timpurile, apa a jucat un rol important in infrumusetarea spatiilor verzi, indiferent de stilul acestora. Stilul gradinii influenteaza si determina forma si amplasamentul pieselor de apa.
Pe langa rolul decorativ, exprimat prin prezenta suprafetelor in care se oglindeste anturajul sau plutesc plante acvatice, printre care inoata pesti colorati, in care luceste soarele la rasarit si apus, apa mai are si rol functional. 

Apa este prezenta in spatiile verzi sub mai multe forme:

- bazine, care pot fi de forme geometrice naturale sau fanteziste;
- lacuri, naturale si artificial, plasate in partile cele mai de jos ale terenului;
- cursuri naturale, precum raurile;
- caderi de apa, cascade, fantani, jocuri de apa.
Atat bazinele cat si lacurile sunt adesea decorate cu plante acvatice. Acestea nu se vor plasa in central suprafetei de apa ci pe contur, pentru a se pastra dominanta luminoasa a oglinzii de apa, favorizand jocurile de lumina la fiecare ora a zilei.
Se pot instala pompe mici, discrete si deloc scumpe. Chiar si cel mai mic colt, curte interioara sau balcon pot avea o instalatie decorativa de apa. Pompa poate fi temporara, asamblatavara, dezasamblata iarna.

Zonele cu apa necesita o intretinere periodica. Putem aminti:

1. Evacuarea periodica a apei din bazine, spalarea peretilor acestora printr-o periere energica, verificarea si mentinerea in stare de functionare a orificiilor de scurgere, a instalatiilor de iluminat, a jeturilor si a duzelor pentru distribuirea apei.

2. Evacuarea anuala a lacurilor artificiale, curatarea namolului si a vegetatiei nedorite, spalarea pardoselii sub jetul de apa, astuparea tuturor fisurilor si refacerea zonelor deteriorate pentru evitarea scurgerii apei in pamant, verificarea gurilor de alimentare si scurgere.

Bazinele care au pardoseala si peretii decorati cu desene realizate din materiale valoroase vor fi golite de apa inainte de venirea iernii, iar dupa uscare se vor acoperi de asa natura incat nici apa provenita din ploi si nici zapada sa nu patrunda in interior. Primavara se dezvelesc si se umplu cu apa.

Pentru fantani si jocuri de apa, evacuarea apei din intreaga instalatie se va face inainte de venirea iernii, precum si controlul statiilor de pompare si dispozitivele de distribuire a apei. Primavara, fantanile se curate pentru a se inlatura toate depunerile din timpul anului.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Petre

Raspunde #1 | Petre | 06-06-2011

Astazi nu mai este nevoie de spatii mari cu bazine naturale de apa pentru o gradina de apa, acestea putat fi bazine de dimensiuni medii din ciment, plastic, fibra de sticla,samdp.

Tatiana

Raspunde #1-1 | Tatiana | 06-06-2011

Asa este...in functie de dimensiunea spatiului si de posibilitatea de amplasare a elementului acvatic, acesta poate prinde forme minimale, captand atractie in continuare dar cu un impact in peisaj mult mai mic, devenind element secundar.Ovidiu

Raspunde #2 | Ovidiu | 06-06-2011

Gradina japoneza pastreaza apa ca element importat si o aduce prin elementele trasate in nisip. Gradina japoneza este o filozofie in sine aproape imposibil de reprodus in afara culturii sale la potentialul si conteptul initial cu riscul kitch-ului ce totusi poate fi frumos. ;)


Teodor

Raspunde #3 | Teodor | 06-06-2011

Integrarea apei in gradina este binevenita. Trebuie cautat raportul dintre pamant si apa ca sa nu existe dezarmonie.

Ion

Raspunde #3-1 | Ion | 06-06-2011

Corect! este important mentinerea unui echilibru intre toate elementele ce constituie o gradina. Un iaz mare nu poate fi amenajat intr-un spatiu restrans, iar un iaz mic risca sa nu fie remarcat daca suprafata gradinii e prea mare.Patricia

Raspunde #4 | Patricia | 06-06-2011

Evitarea amenajarii unui iaz in proximitatea arborilor, mai ales a celor pletosi (salcia); caderea frunzelor si a florilor polueaza apa si, daca exista pesti, acestia pot muri; arbori diminueaza lumina, astfel ca plantele acvatice nu se vor dezvolta.

Ovidiu

Raspunde #4-1 | Ovidiu | 06-06-2011

Da...si se recomanda expunerea intr-un loc insorit, dar nu mai mult 5-6 ore de soare pe zi pentru a favoriza dezvoltarea si inflorirea plantelor dar , pe de alta parte, un loc prea expus la soare favorizeaza cresterea algelor.Mimi

Raspunde #5 | Mimi | 06-06-2011

E destul de dificil sa ai apa in gradina si implica mult efort din partea proprietarului, dar e adevarat ca si efectul e pe masura. :)


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #6 | Narcisa - Elena Oprescu | 06-06-2011

Superbe fantanile arteziene! Ador Fontana di Trevi si fantana din centrul Severinului...adevarul e ca trebuie sa ai timp, spatiul necesar si bani ca sa amenajezi un coltisor de rai! Fantanile infrumuseteaza in mod spectaculos o zona verde mai ales daca mai sunt animate de jocuri de lumini si muzica! F frumos articolul tau!


Bogdan Rosulescu

Raspunde #7 | Bogdan Rosulescu | 06-06-2011

:) Multumesc


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate