Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Anestezia epidurala la nastere

Butoiu Florina
Domeniu : Activitati de asistenta medicala specializata
Meserie : Medic de specialitate
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

O nastere fara dureri

417753753413111.jpgChiar si atunci cand un copil este dorit si asteptat din tot sufletul, mamica aflata la prima nastere va simti o mica teama fata de momentul in care isi va aduce copilul pe lume. Durerile nasterii sunt cele care le determina pe unele viitoare mamici sa opteze pentru o nastere prin cezariana. Exista, insa, si posibilitatea  de a avea o nastere naturala, dar cu dureri considerent mai reduse. Este vorba de nasterea cu anestezie epidurala, o substanta care este menita sa diminueze durerile travaliului si ale nasterii propriu-zise.

Deoarece fiecare nastere este diferita, fiecare mamica este responsabila sa se informeze asupra sanatatii ei si a viitorului copil inainte de a lua decizia referitoare la procesul nasterii propriu-zise.

Anestezia epidurala ar putea fi o alternativa care sa scuteasca unele mamici de chinurile nasterii. Ea nu este o anestezie generala sau totala, ci mai degraba o combinatie intre un anestezic local si substante narcorice, care se injecteaza in jurul maduvei spinarii (spatiul epidural). In urmatoarele 30 de minute muschii pelvieni devin amortiti si in unele cazuri senzatia se poate extinde si catre picioare, insa gravida se va putea misca. In functie de felul in care viitoarea mamica resimte durerea, ea poate primi anestezie epidurala in doua etape. 

Avantaje si posibile riscuri ale anesteziei epidurale


Dupa cum am specificat anterior, menirea acestui tip de anestezie este sa atenueze durerile resimtite in timpul nasterii, drept pentru care viitoarea mamica ar putea sa se concentreze mai mult asupra momentului nasterii. Atat gravida, cat si bebelusul se vor afla sub monitorizare permanenta, astfel incat nasterea sa decurga fara probleme. Un alt avantaj il presupune faptul ca mamica va fi constienta pe tot parcursul nasterii si va putea trai cu intensitate si emotie momentul. 

Exista, insa, si o serie de riscuri care pot aparea, insa, ele nu sunt general valabile, ci depind de sanatatea fiecarei mamici. O prima problema ar fi pozitia pe care trebuie sa o adopte gravida dupa ce i se administreaza anestezia: ea va trebui sa stea pe marginea patului, in pozitie culcat, timp de aproximativ 30 de minute. 

Apoi mai exista si posibilitatea ca picioarele gravidei sa amorteasca si chiar travaliul sa fie incetinit, drept pentru care ii va fi mai greu sa impinga bebelusul. In cazul in care muschii pelvieni sunt prea amortiti va fi nevoie sa se apeleze la un forceps. In plus, substantele folosite pentru anesteziere pot incetini bataile inimii bebelusului.

Printre efectele adverse nasterii se pot afla dureri de cap ale mamicii care pot tine chiar si 2-3 zile si in unele cazuri pot fi inregistrate si dificultati in alaptare.

De aceea nu toate gravidele pot opta pentru anestezia epidurala. Daca exista probleme precum tensiune mica, reactii alergice la unul dintre substantele anesteziante sau infectii in sange, gravida va trebui sa renunte la orice gand de a primi o astfel de anestezie. In astfel de situatii medicul ginecolog este cel care poate indruma cel mai bine o gravida.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Minodora

Raspunde #1 | Minodora | 10-06-2013

Buna ziua! Imi puteti explica si mie mai exact cum are loc aceasta anestezie?

Butoiu Florina

Raspunde #1-1 | Butoiu Florina | 10-06-2013

Buna ziua! Un medic anestezist, obstetrician sau asistenta vor administra epidurala. Vi se va cere sa va asezati pe un pat si sa va ghemuiti intr-o parte. O zona mica de la nivelul saptelui va fi amortita local si se va introduce un ac in aceasta zona din jurul maduvei spinarii in partea inferioara a spatelui. Acul va fi introdus printr-un tub sau cateter in spatiul epidural. Apoi acul este indepartat cu grija lasandu-se cateterul pe loc pentru a se putea furniza cu usurinta diverse medicamente prin acesta. Cateterul va ramane lipit in locul respectiv pe toata durata nasterii. Daca durerile sunt foarte puternice, este posibil sa iti administreze din nou substanta anestezica. Cateterul serveste, de asemenea, la completarea dozei de anestezic in cazul unei cezariene. Cu stima, Dr. Florina ButoiuVioleta

Raspunde #2 | Violeta | 10-06-2013

Poate avea efecte negative asupra bebelui? Oricum ideea folosirii forcepsului este deja de-a dreptul infioratoare pentru mine...

Butoiu Florina

Raspunde #2-1 | Butoiu Florina | 10-06-2013

Nu sunt studii exacte care sa arate cat de mult influenteaza epidurala sanatatea nou-nascutului. Acest lucru se datoreaza faptului ca starea bebelusului depinde de concentratia anesteziei, de durata travaliului si de cacaracteristicile fiecarui copials in parte. El poate deveni mai letargic si nu se poate angaja in canalul nasterii si va trebui folosit forcepsul iar mama nu va putea impinge asa bine. Si ar mai putea cauza si un blocaj care va provoca dificultati de alaptare. Dar aceste situatii nu sunt o regula! Custima, Dr. Florina ButoiuAniela

Raspunde #3 | Aniela | 10-06-2013

Eu am nascut cu epidurala si a fost cea mai buna alegere pe care am facut-o. Am nascut foarte usor si fara dureri. Am simtit doar "ultimele" dureri, cele inainte de expulzie, in rest nimic. Dupa nastere nu am avut dureri de cap, greata, nimic. Mi-a aparut o mica iritatie la locul intepaturii dar care in 4 zile s-a retras de tot.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate