Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Amenajarea unei rocarii

Bogdan Rosulescu
Domeniu : Activitati de design specializat
Meserie : Expert inginer agronom
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Lucrarile de intretinere sunt minime


amenajarea-unei-rocariiPentru a crea un aspect mai rustic si deosebit al gradinii, putem amenaja o rocarie. Rocariile reprezinta compozitiile artificiale ce au ca scop reproducerea la scara mica a unor peisaje care, asociate cu vegetatia specifica, sugereaza o scena montana, dand astfel curtii un aspect pitoresc. 

Dupa stabilirea formei acesteia, trecem la formarea ei prin aducerea pamantului vegetal, care va fi dispus sub forma unei coline, cu o inaltime de minimum 40-50 cm pentru arbusti si 20-30 cm pentru plantele erbacee, realizand si denivelari mai mici. Lucrul cel mai important de care trebuie sa tinem cont este marimea plantelor si pamantul pe care il avem la dispozitie. Locul ales poate fi intr-un colt inestetic sau in jurul unui foisor.

Integrarea rocilor in amenajarile peisagistice este posibila atat prin valorificarea celor eventual prezente in teren, cat si prin crearea de component artificial cu roci. Acestea pot fi exploatate visual, constituind locuri atractive, pe care vizitatorul le descopera in parcurgerea unui traseu. Se evita pozitionarea de pietre cu aspect pyramidal, preferandu-se cele la care domina dimensiunile orizontale.

Plantele ce se preteaza acestei amenajari sunt de talie mica, cu o crestere inceata. Putem alege specii de foioase, conifere sau trandafiri miniatur, in functie de preferinte. Plantarea se va face cu grija, lasand spatiu pentru dezvoltarea vegetatiei. Spatiile ramase se pot decora cu pietre de diferite dimensiuni si cu scoarta de conifere.

De asemenea, se pot alege si vase din lut ca elemente decorative, in care se pot planta flori sau se poate monta un gard de mici dimensiuni. O alta idee interesanta este si montarea unui fascicul de lumina pe o piatra din rocarie.

Se va pastra aspectul cat mai natural pentru a oferi o priveliste placuta rocariei, iar plantele trebuiesc dispuse in armonie, atat din punct de vedere al marimii, cat si al culorii.

Lucrarile de intretinere aplicate stancariilor sunt: protejarea in timpul iernii a plantelor sensibile la ger, refacerea in primavara a partilor deteriorate, inlaturarea florilor trecute, taieri de limitare a cresterii plantelor, udatul periodic al vegetatiei, fertilizarea, plivitul buruienilor.

O rocarie reusita a avut mereu un avantaj: lucrarile de intretinere sunt minime, daca amenajarea s-a facut cu atentie. In cadrul gradinilor, rocile neprelucrate prin taiere mai pot fi folosite pentru construirea zidurilor de sprijin, a platformelor pentru chioscuri, a bordurilor bazinelor, realizarea de pavaje (cu lespezi de piatra, piatra de rau), contribuind la imprimarea unui character rustic al zonei. Tot intr-un astfel de cadru, unele roci mai mari, cu forme natural adecvate, pot fi transformate in jardiniere prin excavare si umplere cu pamant, sau pot fi gaurite si folosite in amenajarea unei fantani arteziene.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Dragos

Raspunde #1 | Dragos | 12-05-2011

Pietrele mari, cu forme neregulate si colturi sau adancituri naturale, sunt interesante si arata foarte bine in gradina. In lipsa spatiului, la fel de bine arata si pietrele de mici dimensiuni.


Paula Paduroiu

Raspunde #2 | Paula Paduroiu | 12-05-2011

Daaa...sau cativa bolovani nu foarte mari (cat sa ii puteti lua in brate) asezati ici-colo printre flori sau la marginea aleilor vor da un aer rustic si detasat oricarei gradini. ;)

Ileana

Raspunde #2-1 | Ileana | 12-05-2011

Asa este, dar trebuie sa puneti destul pamant in jurul fiecarei pietre pentru a o ancora bine; uneori poate fi nevoie sa ingropati piatra pe jumatate sau mai putin. Dupa ce ati asezat pietrele, pamantul trebuie lasat cateva zile sa se taseze.Radu

Raspunde #3 | Radu | 12-05-2011

Bun articol! :) intr-o gradina mica, puteti opta pentru un zid de pietre. In acest caz, calcarul e o alegere buna: este o piatra moale, poroasa, care lasa umezeala si unele radacini sa treaca prin ea; in plus, el are adancituri care pot fi umplute cu pamant, sau care pot fi locul preferat de muschi sau licheni.


Mallecourt Lionel

Raspunde #4 | Mallecourt Lionel | 12-05-2011

Ce flori alegem pentru rocarii?

Leo

Raspunde #4-1 | Leo | 12-05-2011

Cele mai potrivite sunt plantele perene care nu cresc prea inalte sau specii curgatoare; alegeti si ierburi ornamentale sau plante care infloresc vara, pentru a avea culoare tot timpul anului.

Ramona

Raspunde #4-1-1 | Ramona | 12-05-2011

Da, si plantele inalte trebuie taiate dupa ce au inflorit, tulpinile sau frunzele uscate trebuie, de asemenea, inlaturate.Dragos

Raspunde #4-2 | Dragos | 12-05-2011

Plantele obisnuite care dau bine alaturi de pietre sunt: flox, nu-ma-uita, levantica, margareta, lobelia, clopotei, dalia si chiar si plante aromatice. In general, aceste plante supravietuiesc si in pamant sarac in substante hranitoare.


Ciprian

Raspunde #4-3 | Ciprian | 12-05-2011

Aveti grija sa tineti in frau plantele care s-au inradacinat prea bine sau care sunt prea mari pentru spatiul care le-a fost destinat.Oana Caba

Raspunde #5 | Oana Caba | 12-05-2011

In ceea ce priveste daunatorii, melcii ar putea fi o problema, pentru ca lor le place sa stea la adapostul pietrelor, unde pamantul e mai mereu jilav. :)


Narcisa - Elena Oprescu

Raspunde #6 | Narcisa - Elena Oprescu | 14-05-2011

Dupa ce am citit articolul tau m am hotarat...vreau casa cu piscina si cu rocarie! Trebuie sa arate superb! Am vazut niste amenajeri de genul, dar preturile erau f f piperate. Cam cat costa materialele cu amenajarea pt o suprafata de o sutamp?


Bogdan Rosulescu

Raspunde #7 | Bogdan Rosulescu | 16-05-2011

Mi se pare prea mare o suprafata de o suta mp rocarie..se poate amenaja una medie cu un cost de 2000-4000 ron, incluzand aici costul pamantului pentru inaltarea stratului, pietre, plante, scoarta, manopera :)


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate