Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Am alunite…sa ma ingrijorez?

Rusu Mihaela
Domeniu : ...
Meserie : ...
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Ce trebuie sa stim


alunitele
Alunitele, denumite “grains de beaute “ la curtea regilor Frantei, au fost considerate malefice in Evul Mediu, cand posesoarele lor erau etichetate ca vrajitoare si arse pe rug. Pe timpul Renasterii viziunea se schimba, femeile fabricandu-si alunite din matase sau catifea si aplicandu-le pe fata ca semn de frumusete. Cindy Crawford, Natalie Portman, Eva Medes au transformat, in zilele noastre, micile semne maronii in adevarate branduri.

Ce sunt alunitele?  
Dermatologii le definesc ca aglomerari de celule cu pigment (melanocite) situate la diferite niveluri in piele.

Cum arata?  
Aspectele lor clinice sunt extrem de variate, se pot prezenta sub forma de pete sau de formatiuni supradenivelate de marime variabila. Culoarea lor poate sa fie galbena, cafenie, bruna, neagra sau albastra. Pot fi localizate oriunde pe corp, chiar si pe mucoase.

Cum evolueaza?  
Ele apar mai ales in primii trei ani de viata, la pubertate, rareori dupa 30 de ani. Numarul lor scazand dupa deceniul 5 de viata.

Cum le urmarim?  
Dermatologii incadreaza alunitele in categoria dermatozelor precanceroase: manifestari cutanate patologice cu risc statistic semnificativ crescut de dezvoltare a unor tumori cutanate maligne, in cazul nostru a unor melanoame maligne.Avand in vedere potentialul lor evolutiv, melanomul malign fiind o forma extrem de agresiva de cancer, este indicat sa le monitorizam. Pielea fiind un organ la vedere este usor sa le urmarim. O data pe luna ne examinam in oglinda cautand eventuala aparitie de leziuni noi- dupa 30 de ani ar trebui sa ne alarmeze- mai ales daca aceste leziuni arata altfel decat majoritatea. 
La ce mai trebuie sa fim atenti, la alfabetul monitorizarii, regula ABCDE:
A: asimetrie;
B: margini neregulate;
C: modificari de culoare;
D: modificarea dimensiunilor, peste 6mm atentie;
E: elevare sau evolutie in ultimele 3 luni.

Orice alunite care sufera modificarile amintite, care sunt expuse microtraumatismelor repetate, alunitele traumatizate, cele care ne obsedeaza, este indicat sa le extirpam.

O atentie deosebita trebuie acordata alunitelor prezente de la nastere, care ocupa portiuni intinse de piele, care sunt foarte colorate si cu pilozitate accentuata; petelor cafenii de pe fata femeilor in varrsta, expuse mult timp radiatiilor solare si nevilor displazici. Ultimii au forme bizare, sunt policromi, usor reliefati, sunt situati pe zone rara afectate de nevi: pielea paroasa a capului, sanii, fesele, organele genitale, membrele inferioare. Exista frecvent in familie acelasi tip de leziuni sau chiar melanoame maligne.Transformarea lor are loc in deceniile 2, 3 de viata.

Ca o concluzie la cele scrise mai sus: daca am alunite, ca sa nu ma ingrijorez este bine sa le monitorizez, este bine sa nu ma ard la soare, sa nu ma duc la solar, sa nu le traumatizez. Este bine sa consult un dermatolog oridecateori ceva mi se pare in neregula.

Dermatologul poate sa vada dincolo de suprafata, cum si cu ce urmeaza.
Nu uitati: pielea este invelisul nostru, ne protejeaza, sa o protejam si noi pe ea!

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Iuliana

Raspunde #1 | Iuliana | 01-08-2011

Daca ai fire de par in alunita, nu le epila sau nu le smulge, ci taie-le cat mai scurt cu o forfecuta.


Didi

Raspunde #2 | Didi | 01-08-2011

Alunitele maligne sunt in primul rand asimetrice, cu marginile neregulate, sunt impartite neregulat pe corp, au o culoare neobisnuita, fie exagerat de negre, albe sau rosii, sau au mai mult culori impartite neregulat pe suprafata.


July

Raspunde #3 | July | 01-08-2011

Am o intrebare..acum 5 ani aveam pe fata 3 alunite mici si una putin mai mare, care nu si-au schimbat niciodata forma sau culoarea...in schimb au tot aparut altele, aproape in fiecare an, cate una-doua, tot pe fata si tot mici..si tot fara sa se modifice de la aparitia lor...sunt periculoase? Stie cineva? Multumesc.


Florin Pirlog

Raspunde #4 | Florin Pirlog | 02-08-2011

Cel mai important....sunt periculoase daca le expui foarte mult la soare puternic.

July

Raspunde #4-1 | July | 28-11-2011

Le-am expus si nu a fost nicio problema..nu s-au schimbat deloc, nu s-au marit, nu mi-au facut probleme…doar ca au mai aparut niste ” mici surori”. :)Chirila Minodora

Raspunde #5 | Chirila Minodora | 23-09-2011

Semnele care ar trebui sa ne ingrijoreze sunt atunci cand o alunita ne da o senzatia de mancarime sau de usoara jena si isi schimba aspectul.


Florence

Raspunde #6 | Florence | 02-10-2011

Alunitele, sint excrescente ale celulei. Ele sint in legatura directa cu derma. Este contraindicat sa fie iritate sau scoase fara asistenta medicului, fiind puncte de plecare a unor boli deosebit de grave (cancer).


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate