Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Alimente interzise in sarcina

Dr. Copcea Adrian
Domeniu : Activitati de editare a revistelor si periodicelor
Meserie : asistent de nutritie
Localitate : Cluj Napoca / Cluj
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Aproape toate alimentele sunt permise in sarcina


alimente-interzise-in-sarcinaAlimentele sau componentele interzise sau care trebuie consumate cu atentie/moderatie in sarcina cuprind: alimente sau bauturi cu cafeina (cola, cafea, ceai), alimente care contin cacao, lactate si branzeturi nepasteurizate, ficat, fructe si legume insuficient spalate /prelucrate termic, alcool. 

, urmand principiile alimentatiei sanatoase. Unele alimente insa pun probleme particulare, si din acest motiv se incadreaza in categoria alimentelor de evitat in timpul sarcinii. 

Majoritatea riscurilor legate de alimente se refera la riscurile infectioase (contaminari biologice sau chimice), si mult mai putin riscurilor nutritionale. Aceasta categorie nu se refera la alimentele care ingrasa, ci la alimentele care, chiar in cadrul unei alimentatii sanatoase (cu tot ce implica, inclusiv controlul greutatii) pun anumite probleme. 

Conform indicatiilor Food Standard Agency, CDC (Centers for Disease Control and Prevention), si OMS, alimentele sau componentele care pun probleme particulare in sarcina sunt:
- Cafea, Ceai, Cacao, Cola. Cafeina continuta in aceste produse (in cantitate dubla in cafea comparativ cu celelalte) poate fi asociata cu anumite riscuri (ex. greutate mica a copilului) , atunci cand este consumata in cantitati mari (de exemplu mai mult de 3-4 cesti/zi sau mai mult de 200 ml de suc tip cola). O alimentatie echilibrata permite insa evitarea riscurilor asociate, care sunt, in general, considerate mici.
- ALCOOL. Faptul ca nu exista o limita pana la care alcoolul sa fie considerat sigur in timpul sarcinii explica de ce alcoolul nu este recomandat in aceasta perioada.
- Lapte nepasteurizat, branzeturi din lapte nepasteurizat / branzeturi moi, pateuri, fructe de mare afumate. Acestea pot contine o bacterie numita Listeria, care poate cauza probleme atat mamei, cat si copilului (ea putand trece prin placenta).
- Oua crude sau moi, carne cruda, crustacee. Prepararea termica insuficienta a acestor alimente poate expune gravida la riscuri infectioase (ex. salmonelloza, toxoplasmoza). Pentru evitarea acestui risc, se recomanda ca atat albusul cat si galbenusul oualor consumate sa fie solide, iar carnea sa fie gatita.
- Ficat, uleiuri de peste gras. Ficatul, in mod special pateurile de ficat, constituie o sursa importanta de vitamina A, al carei exces este considerat riscant in sarcina.
- Anumiti pesti. Riscurile legate de consumul de peste se refera atat la riscurile infectioase, cat si la riscurile contaminarii industriale a apelor din care provin (ex. mercur).
- Arahidele. Din 2009, recomandarea de evitare a arahidelor, justificata prin riscul de alergie la copil, se limiteaza la gravidele care au un istoric personal sau familial de alergii.
- Alimente insuficient spalate (fructe, legume). Recomandarea consumului de alimente fara a respecta masurile obisnuite de igiena nu difera in sarcina, dar atentionarile din partea institutiilor medicale sunt de fiecare data reiterate, tinand cont de riscurile infectioase mai mari in perioada de sarcina. 

Acestor atentionari li se adauga recomandarea de intrerupere a fumatului. 

In recomandarile cele mai largi pentru populatie, Organizatia Mondiala a Sanatatii precizeaza 3 substante care pot face rau copilului, impreuna cu cateva indicatii generale:
1. Alcoolul. Consumul de alcool trebuie evitat in special in primele 3 luni, cand efectele toxice sunt mai puternice (alcoolul trecand prin placenta). Un pahar de vin, in ocazii speciale, este acceptabil.
2. Fumatul. Daca oprirea fumatului nu este realizabila, chiar si reducerea numarului de tigari aduce beneficii semnificative pentru copil.
3. Cafeina. Este indicata limitarea cafelei la 3-4 cesti pe zi, dar si a substantelor care contin cafeina (ceai, bauturile pe baza de cola).

Exista anumite particularitati privind alimentatia si anumite aspecte sau simptome in perioada de sarcina, inclusiv constipatia, refluxul acid, starile de rau de dimineata, bolile metabolice (diabetul zaharat, obezitatea), discutate in articolul Nutritia si problemele medicale in sarcina.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Raluca

Raspunde #1 | Raluca | 10-12-2013

Doamne, de prin a doua luna pana pe la 5 luni de sarcina m-am hranit aproape numai cu covrigi si portocale. Ma chinuiam sa mananc si altceva, orice! Ma duceam prin restaurante sa ii vad pe altii cum mananca doar doar mi s-o face pofta de ceva, dar nu! Nici nu stiu cum am rezistat. Ideea e ca mi se facea rau de la orice miros, fie el de mancare, tigara, parfum. A fost ingrozitor. Adormeam doar cu coji de portocala la cap. Apoi mi-am revenit :)


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate