Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Afacerile sociale - Avantaj pentru consumatori

Cuta Nicolae
Domeniu : Activitati de consultanta pentru afaceri si manage...
Meserie : Consultant in management
Localitate : Craiova / Dolj
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Reducerea ambiguitatii


Un avantaj competitiv al afacerilor sociale este acela ca ele pot reduce asimetria informationala - care insoteste de regula orice afacere - prin eliminarea ambiguitatii. 

Intr-o economie de piata functionala (cu adevarat concurentiala) principala preocupare a consumatorului este sa nu fie inselat la pret, deoarece nu se mai pune problema procurarii bunurilor si a serviciilor in cantitatea si de calitatea dorita datorita ofertei abundente de pe piata.

Aceasta preocupare a consumatorilor este indreptatita deoarece furnizorii pentru a-si maximiza profitul (ratiunea lor de a fi) incearca sa ascunda consumatorilor informatii despre structura costurilor bunurilor/serviciilor comercializate. Unii comercianti nici macar nu afiseaza un pret/tarif pentru a incerca sa obtina un profit maxim prin negociere directa cu consumatorul. Acest lucru insa poate cauza decizia potentialului cumparator de a-l evita pe comerciant si a cauta un loc unde macar produsele dorite au preturile afisate si de unde toti cumpara produsul la acelasi pret. Acest comportament al cumparatorului nu este rational (de cele mai multe ori el ar putea obtine un pret mai bun prin negociere) ci se bazeaza pe efectul de ambiguitate, tendinta de a evita optiunile pentru care informatiile lipsa fac ca  o probabilitate (de a plati un pret prea mare, in cazul cumparatorului) sa para necunoscuta.

In cazul  afacerilor sociale asimetria informationala (diferenta intre ce stiu furnizorul si consumatorul despre bunul/serviciul tranzactionat) nu se mai justifica deoarece antreprenorul social nu urmareste profitul financiar (sau in orice caz nu unul atat de mare incat sa nu poata fi declarat cumparatorului).
 
Asadar, unul dintre atuurile de care pot profita intreprinderile sociale este reducerea efectului de ambiguitate (o prejudecata frecvent intalnita la cumparatori) prin oferirea tuturor informatiilor despre produsele comercializate, inclusiv/in special a structurii pretului acestora. Chiar daca pretul respectiv nu este cel mai mic de pe piata se va elimina total asimetria informationala cu privire la produsul/serviciul comercializat, ceea ce constituie un element de marketing ce trebuie exploatat.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

ionna

Raspunde #1 | ionna | 07-02-2013

Si consumatorii si antreprenorii isi vad interesul, asa ca trebuie sa incerce sa profite de aceasta ambiguitate.


Cuta Nicolae

Raspunde #2 | Cuta Nicolae | 07-02-2013

Interesul antreprenorului social nefiind centrat pe profitul financiar el poate reduce fara niciun risc ambiguitatea ce afecteaza increderea cumparatorilor. Adica el poate dezvalui, de exemplu, structura pretului de cost (pentru ca aceasta nu ascunde adaosuri comerciale prea mari), destinatia profitului, originea produsului sau persoana/echipa care l-a produs (povestea acestora putand fi char un element de marketing). Lucruri pe care corporatiile le ascund cu strasnicie (mai ales atunci cand incalca cu buna stiinta normele responsabilitatii sociale).


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate