Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Acordarea primului ajutor in caz de accidente rutiere

fara autor
fara autor
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Pasi de urmat pentru salvarea victimei


acordarea-primului-ajutor-in-caz-de-accidende-rutiereO conditie obligatorie este crearea calmului si a linistii pentru combaterea panicii din jurul accidentatului. In acelasi timp se vor lua masuri pentru apelarea ambulantei.

Victima unui accident de circulatie va fi menajata la maxim. Se vor evita gesturile brutale sau mobilizarea sa excesiva. Scoaterea accidentatului din autovehiculul avariat se va face cu cea mai mare blandete.

Vor fi eliberate, pe rand, capul, fata, toracele, pentru a se efectua respiratia artificiala si masajul cardiac, doar la nevoie. Coloana vertebrala si capul se vor lasa, pe cat posibil, in pozitia gasita initial.

Victima va sta pe spate, cu capul asezat mai jos decat toracele. (ideal are fi pozitionare laterala)

Cei accidentati grav sunt de obicei fara cunostinta. Primul gest al salvatorului va fi sa controleze respiratia si bataile inimii. 

Nu vor fi abandonati accidentatii cu semne aparente de deces, deoarece ei pot fi salvati prin aplicarea rapida a masurilor de respiratie artificiala si a masajului cardiac extern. Pana la sosirea ambulantei, accidentatii grav nu vor fi miscati sau deplasati in mod inutil.

In functie de starea accidentatului, masurile de prim ajutor se vor institui intr-o anumita ordine :
- Respiratia artificiala;
- Masajul cardiac extern;
Oprirea respiratiei este urmata la cateva minute de oprirea inimii. Stopul cardiac este urmat de oprirea respiratiei. Stopul cardio-respirator neredresat determina leziuni grave ale organelor vitale, incompatibile cu viata.

Trebuie facut un triaj al cazurilor atunci cand trebuie acordat primul ajutor in functie de starea fiecaruia, astfel:

- Cazurile de prima urgenta, sunt cele in care accidentatul prezinta stop cardio-respirator, hemoragii mari, care nu pot fi oprite prin garou, hemoragii ale organelor interne, plagi mari la nivelul plamanilor, stare de soc;
- Cazurile de urgenta a doua sunt reprezentate de accidentatii cu hemoragii arteriale care pot fi oprite prin garou, plagi mari abdominale, amputatii de membre si mari distrugeri de oase si musculare, accidentatii care si-au pierdut cunostinta;
- Cazurile de urgenta a treia sunt cazurile de accidentati cu traumatisme cranio-cerebrale, vertebro-medulare si de bazin, insotite de fracturi si de leziuni ale organelor interne, fracturi deschise, plagi profunde, hemoragii de tot felul;
- Ceilalti accidentati intra in categoria urgentelor obisnuite.

Urmand indicatiile de mai sus veti asigura un prim ajutor mai eficient in caz de accident rutier, pana la sosirea cadrelor medicale de specialitate. Este bine sa nu incercati o manevra decat daca o cunoasteti foarte bine. Uneori, din dorinta de a ajuta puteti sa faceti mai mult rau decat bine.

In caz de accident trebuie sa intrebati daca este vreun medic prin preajma, sau cineva care stie anume manevre de prim ajutor.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

ady

Raspunde #1 | ady | 12-08-2010

Bun articol, felicitarii!!! de asta oamenii trebuie educatii, chiar din scoala de soferi se incepe (cursurile de prim ajutor, 2 ore parca sunt). Mai exista si campania Stop Accidentelor, Viata are prioritate. Dar acesta este sistemul din Romania, un sistem mai prost ca oriunde. Si mass-media, in loc sa educe populatia cu privire la acest lucruri importane, ei se bazeaza pe ce face audienta, nu dau nume de astfel de personaje, dar stiu sigur ca stiti care sunt acestea .


melanya

Raspunde #2 | melanya | 12-08-2010

Foarte bune informatiile, eu recunosc sincer ca nu mai stiu notiunile de prim-ajutor, ar trebui sa le recitesc, dar sper sa nu fiu pus niciodata in situatia in care sa am nevoie de ele.


ionutz

Raspunde #3 | ionutz | 12-08-2010

frumoasa initiativa, ar merita probabil facut "sticky", iar faza cu imobolizarea victimei e cat se poate de adevarata. Am avut odata un accident in care un scuterist a sarit peste mine, mi-a facut masina praf pe capota, plafon si luneta, si a picat jos, pe asfalt, iar cei cu care eram in masina, s-au repezit la el sa il ridice. Ei, in momentul ala, n-am avut pe ce sa pierd timpul(in loc sa sun la 112) decat sa le explic lor, ca pot cauza si alte leziuni victimei daca ii schimba pozitia, mai ales dupa lovitura incasata........

serban

Raspunde #3-1 | serban | 13-08-2010

Este bine sa nu incercati o manevra decat daca o cunoasteti foarte bine. Uneori, din dorinta de a ajuta puteti sa faceti mai mult rau decat bineNegotza

Raspunde #4 | Negotza | 12-08-2010

Despre conduita in caz de accidente rutiere as avea de adaugat: degajarea victimei se face doar daca ii este periclitata viata sau exista pericol iminent sa i se agraveze starea de aici deriva pericol iminent de explozie rasturnare si nu in ultimul rand daca victima se afla in stop cardiorespirator pt inceperea manevrelor de resucitare cardio pulmonara.


Sangra

Raspunde #5 | Sangra | 12-08-2010

Eu am patit asa ceva , prima data trebuie primul ajutor apoi apelare 112, tanti de la telefon iti va spune ce sa faci in functie de gravitate.


Cata

Raspunde #6 | Cata | 12-08-2010

Foarte interesant threadul...poate invatam si noi ce semnifica primul ajutor, ca de cele mai multe ori din nestiinta mai mult ii facem rau victimei decat sa o ajutam. :(


Alina

Raspunde #7 | Alina | 12-08-2010

era sa ma bat cu unii pe Balota (Severin) care incercau sa-i scoata din masina pe doi insi dupa ce intrasera cu ea intr-un pom...eu le spuneam ca la un asemenea impact sigur aveau leziuni la coloana si nu e bine sa-i miscam pana ce nu soseste ambulanta, ei nimic...


Ina

Raspunde #8 | Ina | 12-08-2010

am citit..am retinut, sincer imi pare rau ca nu stiam pana acum :(


Dani

Raspunde #9 | Dani | 28-01-2011

Acest lucru este frumos este ceva frumos pentru toti cei care vor sa devina doctori si sa salveze oameni de la accidente.


krys

Raspunde #10 | krys | 01-08-2013

Este important să acționăm rapid, evitând panica, cu riscul de a agrava starea de răniți și de a pune în pericol alte vieți. Primele manevre vor avea ca scop de a preveni accidentele ulterioare. Apoi: Asigurati zona; Sunati la 112 , indicând locul accidentului, numărul de vehicule implicate, oamenii care au nevoie de salvare de urgență. În ceea ce privește victimele, este necesar evaluarea rapid gravitatea a rănilor pentru a decide prioritățile de acțiune. Salvatorul ar trebui să țină cont de faptul că situațiile care necesită scoaterea victimele din vehiculul sunt începutul unui incendiu, sangerare severa sau sufocare. O persoana cu leziuni care este constienta nu ar trebui să fie mutate. Cel mai important lucru e sa nu intrati in panica. Si tineti minte ca persoana ranita care striga sau cere sa fie ajutat are mai putina nevoie de ajutor decat o persoana care nu vorbeste. Cea din urma poate sa fie inconstienta. Referitor la vesta fosforescenta este un amanunt minor dar care este important sa fie luat in seama. Toata lumea in cazul unui accident trec peste cateva etape si se grabesc sa scoata victimele ceea ce este total gresit.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate