Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Sfaturi utile inainte de a cumpara un catel

Dinu Marius Silviu
Domeniu : Activitati veterinare
Meserie : Medic veterinar
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

La cumparat cateii!E de preferat atunci cand va luati cateii sa evitati:

- sa va luati copilul cu dumneavoastra cand doriti sa va luati un catel, pentru ca pretul lui va fi triplat;

- sa va cumparati cainele in weekend, pentru ca va veti grabi si stiti si voi: graba strica treaba;

- sa va luati catei slabi si cu burta mare, deoarece aceia au in 90% dintre cazuri viermi intestinali si sigur nu va doriti un catel bolnav.


Acte necesare

Documentele vor trebui sa va fie prezentate si acestea difera in functie de modul de achizitie, dar si in functie de apartenenta lor la o anumita rasa. 


Actele obligatorii ale catelului cuprind:


1. Cardul de inregistrare. In toate cazurile inregistrarea este obligatorie. Acesta trebuie sa fie facuta inainte de vanzare, pe cheltuiala vanzatorului sau donatorului. E de preferat sa achizitionezi animalele inregistrate international, adica cele care au microcip, in locul celor tatuate, care provin din pricina abandonului definitiv. Anul este inclus in pret. Daca totusi va luati un catel cu tatuaj, acesta trebuie sa fie vizibil. Va trebui sa verificati daca pe certificat este scris corect numarul de serie si se potriveste cu descrierea facuta despre catelus. Cardul trebuie sa fie emis pe numele si prenumele persoanei care va ofera animalul. Apoi urmeaza procesul de modificare a coordonatelor inregistrate anterior pe actul proprietar al catelului.


2. Certificatul veterinar. Pur informativ trebuie sa stii ca animalul trebui sa detina un certificat sanitar-veterinar recent si actualizat frecvent. Aceasta obligatie se aplica in mod egal, atat la cei care vand animale, cat si la cei care doneaza animale. Continutul certificatului este definit de catre medicul ultimului proprietar si contine anul de vaccinare obligatoriu si optional pasaportul european, asta depinde de unde provine catelul, tot optional este sterilizarea si evaluarea pentru clasarea animalelor periculoase.


3. Contractul de vanzare. Aici sunt nici mai mult nici mai putin, decat toate detalile ce sunt inscrise pe o factura, fiind incluse tot aici toate datele complete ale companiei vanzatorului, apoi si cele ale cumparatorului. Se mai scrie descrierea animalului vandut, precum si inregistrarea acestuia, pretul platit, data de livrare, timpul de scriere a documentului. Acest contract include, de asemenea, datele medicului veterinar. Pentru persoanele fizice, care vand mai putin de doi pui intr-un an pot scrie pur si simplu un document privat scris de mana pe hartie simpla, declarandu-si numele, adresa, apoi datele adoptatorului, descrierea cainelui, permisul sau de nastere cu locul, data si semnatura. Chiar mai simplu, semnarea antecedentului pe cartela de inmatriculare ar fi suficienta. Mentiunea cu privire la pretul platit, in acest caz fiind optionala.


4. Informarea cumparatorului. Crescatoriile profesioniste, magazinele de animale de companie sau diversele asociatii sunt obligate sa prezinte la vanzare sau adoptie un document de informare, care sa contina recomandarile de intretinere corespunzatoare animalelor. Prezentul regulament din pacate nu cere si informatii cu privire la calitatea acestui document.


5. Certificat de nastere. Numai pentru puii de la parinti cunosuti si care confirma ca a fost raportat la SCC (Societatea Centrale Canina). Adesea, acest document este disponibil in ziua tranzactiei. In acest caz, contractul de vanzare trebuie sa indice numarul de dosar ca sa se inregistreze la SCC si i se reaminteste cumparatorului ca acesta va ajunge in cel mai scurt timp disponibil. Pentru puii plasati de catre un individ trimiterile de inregistrare a certificarii SCC cu privire la origini sunt in certificatul sanitar-veterinar.


6. Actul de vaccinare. Vaccinurile nu sunt obligatorii. Dar, in cazul in care vanzatorul a facut o mentiune a acestui argument, pentru a castiga mai multi bani din partea cumparatorului, atunci acest act va trebuie sa includa o descriere a catelului despre rasa, sex, data nasterii cu numarul sau de inregistrare, apoi sa fie scrise data de imunizare, serurile injectabile, autocolante corespunzatoare, semnatura si stampila medicului veterinar care a efectuat aceste lucruri. Persoanele fizice care plaseaza un caine vor avea transcrise vaccinurile in certificatul sanitar-veterinar cerut de regulament. Daca va procurati un catel de la un crescator dubios, de pe internet, etc. si nu sunteti sigur ca vaccinarea a fost facuta conform cu carnetul de sanatate si doriti sa cumparati exemplarul pentru ca va place, atunci va recomand sa ii faceti vaccinarea de la zero pe banii dumneavoastra pentru a preintampina neplacerea imbolnavirii peste o luna sau doua. Daca va procurati catei de pe internet, “samsari” (sunt destui pe internet si va bucurati ca pretul este mic si catelul este cel care l-ati dorit atunci exista posibilitatea ca vaccinurile in cea mai mare parte sa nu fie facute si va treziti cu probleme grave de sanatate la catelul cumparat sau mai rau sa va moara din aceasta cauza.


7. Pasaportul pentru Europa. In cazul in care exista un astfel de pasaport european, atunci el se elibereaza adoptatorului. Acest lucru este valabil mai ales pentru caini dintr-o alta tara din Uniunea Europeana sau a celor care au primit deja vaccinul antirabic. Pentru puii vanduti de catre un individ existenta acestui pasaport este mentionata in certificatul sanitar-veterinar. In cazul in care procurati un catel si vreti sa plecati cu el din tara interesati-va la DSV (Directia Sanitar Veterinara), care sunt procedurile si care sunt protocoalele de primire a animalelor in tarile in care vreti sa mergeti, ca apoi sa faceti protocoalele de imunizare conforme tarii unde mergeti si sa nu aveti neplaceri ulterioare.


Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

adina

Raspunde #1 | adina | 30-01-2012

Super articol! merita sa stie multi ce si cum se face!


Cristina

Raspunde #2 | Cristina | 31-01-2012

Merci pt sfaturi...daca catel are secretii nazale verzui, e ceva grav?

Dinca Mihai

Raspunde #2-1 | Dinca Mihai | 31-01-2012

Un catel care are secretii nazale galbene sau verzui poate suferi de diverse boli, insa in mod sigur are o infectie undeva la nivelul cailor respiratorii, motiv pentru care nu doar ca nu ar trebui sa il cumperi, ci si sa ii atragi atentia vanzatorului pentru a lua masuri in acest sens.Raul

Raspunde #3 | Raul | 31-01-2012

Cainii, in special atunci cand sunt pui, ar trebui sa fie foarte energici si jucausi. Daca animalutul ales de tine nu e asa, poate suferi de o boala.

ady

Raspunde #3-1 | ady | 31-01-2012

nu cred in asta...sunt cainii care sunt calme si linistit din nastere


Elisabeta

Raspunde #3-2 | Elisabeta | 31-01-2012

Veterinarii sustin ca multe dintre bolile care duc la aparitia lipsei de energie sunt destul de grave. E adevarat?

Dinca Mihai

Raspunde #3-2-1 | Dinca Mihai | 31-01-2012

Nu intotdeauna diminuarea starii energice specifice puilor este un semn al unei boli grave. Tonusul general si atitudinea sunt influentate de multi factori, de la alimentatie, perioada zilei, oboseala, temperatura, etc, iar pentru a suspiciona o eventuala afectiune, in afara de scaderea energiei si tonusului general apar si alte semne specifice bolilor (febra, secretii nazale, lipsa apetit pentru mancare si/sau apa, fecale modificate, voma, etc).
Bea

Raspunde #4 | Bea | 31-01-2012

Nu va suparati...dar daca are mucoasa conjunctivala palida? :(

Tatiana

Raspunde #4-1 | Tatiana | 06-02-2012

Mucoasa conjunctivala (mucoasa care captuseste pleoapele, se vede usor la pleoapa inferioara) trebuie sa fie de culoare roz. Ea poate fi puternic congestionata in cazul bolilor febrile, sau galbuie, in cazul icterului. Mucoasa conjunctivala palida indica o stare de anemie. Prezenta secretiei purulente pe conjunctivita poate fi semnul unei conjunctivite banale, dar de cele mai multe ori este simptomul celei mai grave boli infectioase.Roxana

Raspunde #5 | Roxana | 05-03-2012

Zii Marius...am o curiozitate care ma macina de foarte multa vreme: ce se intampla cu cateii expusi in petshop-uri, daca nu se vand?

Dinu Marius Silviu

Raspunde #5-1 | Dinu Marius Silviu | 05-03-2012

Hello! De obicei cateii isi gasesc stapan. Eu lucrez de 1 an si ceva ca medic in petshop si nu s-a intamplat pana acum sa nu se vanda, au ajuns la varsta de 7-8 luni, s-au facut reduceri, cu un pachet promo dar intr-un final au gasit si ei stapan iubitor.Paula

Raspunde #6 | Paula | 06-02-2015

ADOPTA NU CUMPARA! Sunt o multime de caini de rasa abandonati asa ca mergeti pe la adaposturi ..chiar si de pe strada puteti sa-i luati ..nu exista nici o diferenta intre cei cumparati si cei adoptati! Si nu uitati sa va sterilizati cainii si pisicile ! Ar trebui data o lege a sterilizarii obligatory dupa ce in prealabil s-au facut programe de sterilizari gratuite ptr cei cu un venit mic si cu reduceri ptr cei care au mai mult de 2-3 caini, o lege prin care se pot controla canisele, pet shopurile, o lege impotriva celor care le abuza, o lege prin care se pot controla adaposturile private si de stat, infiintata o adevarata poiltie a animalelor, infiintate scoli ptr cei care doresc sa lucreze in domeniu !


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate