Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Cum sa alegi o masina second hand

Giuroiu Alexandru
Domeniu : Recuperarea materialelor reciclabile sortate
Meserie : Director vanzari
Localitate : Bucuresti / Bucuresti
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Cativa pasi care sa te ajute

acheter_voiture_neuveUnii dintre noi nu doresc sa fie proprietarii unei masini folosite, asa ca fac eforturi sa isi cumpere o masina noua, dar se lovesc de bariera financiara. Aici nu exista probleme in alegerea masinii din punct de vedere calitativ, pentru ca fiecare marca are un anumit standard de calitate al masinilor pe care le comercializeaza, iar acestea sunt identice.

Cei care accepta cumpararea unei masini la mana a doua, o fac pentru a putea avea acces la o marca cu o imagine mai buna, la motorizarea dorita  si la mai multe dotari. Dar acesti clienti se lovesc de calitatea masinii second hand, care depinde de utilizatorul sau utilizatorii pe care i-a avut masina pana in acel moment. Pentru ca trebuie stiut ca doua masini noi identice, dupa o perioda de utilizare, in functie de “tratamentul” primit, pot prezenta mari diferente calitative.
Deci, masina trebuie aleasa cu grija. Avem doua variante pentru a ne gasi masina cat mai aproape de dorintele noastre : fie vizitam dealerii autorizati care fac astfel de comert, pentru ca in ciuda pretului un pic mai ridicat, in caz de probleme avem catre cine sa ne intoarcem  (orice dealer prefera indrepte o greseala chiar pierzand, decat sa fie obligat sa inchida afacerea in urma unui proces) ; fie cumparam de la o persoana fizica, caz in care aceasta este aproape imposibil de tras la raspundere pentru anumite probleme ascunse.

In oricare din cazuri trebuie sa fim atenti la ce alegem. In primul rand, la provenienta masinii : sa cumparam de la persoana care este proprietar, iar datele inscrise in acte sa corespunda cu realitatea, adica seriile sa se verifice (conformitate intre cele trecute in acte si cele stantate pe masina). In acest sens putem sa convenim cu proprietarul ca o parte importanta din bani sa ii fie data dupa ce masina a “trecut” de RAR (Certificat de autenticitate). Masina trebuie sa fie “scoasa” de la financiar de catre proprietar (Certificat de atestare fiscal / Fisa de inmatriculare valabil) si sa ne fie puse la dispozitie toate actele masinii : Talon (certificate de inmatriculare), cartea de identitate a masinii (MARE ATENTIE : detinatorul cartii de identitate este proprietarul masinii in caz de litigiu) si facturile de provenienta/contractele de dobandire a masinii.

O data clarificat aspectul legal, trebuie sa ne concentram atentia pe calitatea produsului. Incepem cu cel mai simplu indiciu asupra modului de utilizare al masinii si anume Carnetul de intretinere al masinii, in care observam daca masina are trecute toate reviziile prevazute de catre producator (reviziile se regasesc tot in acest carnet sau in cel de utilizare), daca ultimele preconizate nu apar in carnet (se intampla de obicei ca la masinile iesite din garantie sa nu se mai completeze carnetul), se cer facturile de material consumabile si manopera.carsales

Apoi trecem la estetica masinii. Este bine ca atunci cand am trecut la observarea masinii sa avem o abordare organizata si nu haotica, sa nu sarim dintr-o parte in alta a masinii, pentru ca riscam sa trecem cu vederea anumite elemente. Masina trebuie privita in ansamblu si observat daca exista diferente de nuante intre elementele de caroserie ; daca acest lucru se intampla , este semn de revopsire, deci posibil accident (accidentele usoare bine refacute nu trebuie sa ne ingrijoreze). Se observa, de asemenea, privind in lungul masinii, ca tabla si vopseaua sa fie line, sa nu existe “valuri”. Cand trecem la detalii, trebuie acordata atentie zgariaturilor si infundaturilor de pe elemente, dar de asemenea foarte importante sunt lufturile dintre elemente, pe care le comparam cu cele de pe partea opusa si daca se observa discrepante, acesta este un semn de montaj prost facut, deci de accident. De altfel, trebuie sa observam lacul vopselei (stratul final al vopselei) ca acesta sa nu fie scurs - semn de revopsire (de accident) si sa nu fie crapat.

Abordarea organizata in observarea masinii trebuie sa fie de acest tip:
- Observ aripa stanga fata
- Roata stanga fata (cauciuc + janta)
- Usa stanga fata, deschid si privesc si cadrul usii
- Geam usa stanga fata, integritate
- Oglinda exterioara stanga
- Usa stanga spate
- Roata stanga spate
- Aripa stanga spate
- Bara spate
- Stopuri spate
- Capote portbagaj
- Luneta
- Deschid portbagaj si verific interiorul (caut eventuale urme de indoituri sau raparatii sau revopsire)
- Cric, coarba, triunghi reflectorizant – trusa medicala nu este importanta pentru ca expira foarte repede si chiar daca exista, este foarte probabil sa fie nevoie de una noua.
- Roata de rezerva
- Partea dreapta, similar cu cea stanga
- Bara fata
- Proiectoare, daca exista
- Faruri si masca fata
- Capota
- Parbriz
- Stergatoare
- Plafon si antenta – verific sa nu existe urme de indoituri pe plafon (semn de impact violent)

Ridic capota si inspectez si compartimentul motor. Daca este plin de praf (fara grasimi) este foarte bine, inseamna ca nu exista scurgeri. Daca motorul este curatat, trebuie sa verific atent sa nu existe scurgeri pe la garnitura de chiulasa. Daca este prafuit si cu scurgeri de ulei sau am vreun dubiu asupra functionarii motorului, cer proprietarului sa facem un test la o reprezentanta a marcii respective aleasa de mine, cumparator.

Abia dupa ce am verificat tot exteriorul din punct de vedere al integritatii intru in masina ca sa verific si functionalitatea. Cu motorul pornit verific toate comenzile de la bord. Trebuie sa am acelasi tip de abordare organizata, asa ca incep cu comenzile plasate in stanga si inaintez catre dreapta cu actionarea lor. Nu uit sa verific functionarea tuturor geamurilor (electric sau mecanic), oglinzilor, stergatoareleor, aer conditionat/climatronic daca exista si verific cu calm functionarea tuturor echipamentelor (doar doresc sa cumpar masina pentru o perioada de utilizare mai indelungata).

Apoi voi face si o proba de drum care sa imi permita sa observ daca masina franeaza bine, daca deviaza in stanga sau dreapta (posibil semn de accident violent si prost refacut). Si cel mai important : daca masina mi se potriveste, daca tinuta ei de drum este potrivita stilului meu de condus. Aici nu prea e loc de compromisuri, pentru ca odata facuta tranzactia, orice cale de intoarcere nu va face decat sa ma coste.

Cel mai important in alegerea masinii este sa am grija ca ea sa aiba calitatea declarata de catre vanzator iar eu sa ma simt bine conducand masina.

Drum bun si calatorie placuta !

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Andrei

Raspunde #1 | Andrei | 18-06-2009

Probabil ca e indicat sa mergi cu un mecanc la fata locului pentru a evalua masina cat mai corect.

Mallecourt Lionel

Raspunde #1-1 | Mallecourt Lionel | 22-06-2009

Nu cred ca e nevoie de un mecanic ca sa faci ce este scris in articol…dar daca stii unul, e inca mai bine. :)Giuroiu Alexandru

Raspunde #2 | Giuroiu Alexandru | 31-07-2009

Nu e neaparat nevoie de maecanic, totul e sa fii atent la detalii, la ce iti arata masina si sa iei toate semnele in considerare si daca exista dubii sa te indrepti catre alta masina, pentru ca in perioada asta oferta e vasta


Andrei

Raspunde #3 | Andrei | 19-02-2010

Mers cu ea la service sa vezi daca a fost dat kilometrajul inapoi


ContzZz

Raspunde #4 | ContzZz | 26-04-2010

ajutati-ma si pe mine ! vreau sa merg in Romania sa imi inscriu masina ( numere de italia ) si nu stiu daca pot doar eu , masina fiind pe numele tatalui meu . Asigurarea actuala este bonus-malus , uz familial si as vrea sa fac casco . Pot sa inscriu masina daca merg doar eu , fara tatal meu ?

Mallecourt Lionel

Raspunde #4-1 | Mallecourt Lionel | 27-04-2010

Uite aici, poate ca gasesti raspuns intrebarea ta : http://www.informatiiprofesionale.ro/juridic/acte-necesare-pentru-inmatricularea-auto/oxana

Raspunde #5 | oxana | 22-02-2012

Buna seara, ma numesc oxana si as dori sa ma ajutati in alegerea marcii. Eu vreau ori nissan micra ori citroen C3 si nu stiu care marca este mai buna. Ajutati-ma va rog frumos.


Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate