Devino si tu omul cautat din zona ta ...
Pentru a-ti dezvolta
afacerea!
Click aici
Pentru a-ti dezvolta
cariera profesionala!
Click aici
Pentru a-ti gasi
un job!
Click aici

Ce trebuie sa stim despre achizitionarea unui teren

fara autor
fara autor
Click aici
sa vezi lista
Profesionistilor.
Click aici sa
vezi toti profestionistii
din zona ta.

Sfaturi si precautii


achizitionarea-unui-terenPentru cei mai multi dintre noi, ideea achizitionarii unui teren este mult mai avantajoasa decat cea a cumpararii unui apartament, deoarece exista un spatiu mult mai mare, cu posibilitatea constructiei unei case, amenajarii unei gradini sau a unui loc de joaca, dar si multe alte facilitati care ii determina pe romani sa isi indrepte atentia asupra unui teren, in defavoarea apartamentului de bloc. 

Insa intreg procesul de cumparare nu este la fel de facil si necesita o temeinica documentare. 

Pe langa cunostintele referitoare la documente si formalitati sunt destule capcane in care poti cadea foarte usor, daca nu intrebi si nu lamuresti anumite chestiuni cheie.

Iata ce anume ar trebui sa stii in momentul in care iti doresti un teren pentru tine si familia ta:

- Trebuie sa soliciti proprietarului actul de proprietate. In acest act se specifica foarte clar modul de dobandire al terenului, dar si alte detalii. Daca pe acel teren se afla o constructie pe care tu vrei sau nu sa o demolezi, afla daca vanzatorul este proprietatul casei si al terenului respectiv.
- Modul de dobandire al terenului este foarte important. In cazul in care terenul este mostenit, trebuie sa soliciti si certificatul de mostenire al proprietarului actual.
- Mai trebuie sa stii ca stunci cand dobandirea este prin reconstituire a dreptului de proprietate, terenul nu poate fi vandut oricand.
- Constituirea dreptului de proprietate implica faptul ca acel teren nu poate fi vandut timp de 10 ani de la data punerii in posesie.
- Solicita la primaria localitatii respective sau de la administratia financiara certificatul fiscal prin care se atesta faptul ca toate taxele si impozitele aferente terenului au fost platite.
- Evita zonele inundabile sau cele care pot constitui situri arheologice.
Daca totusi celelalte conditii ti se par potrivite si avantajoase, dar terenul este intr-o astfel de zona, consulta o persoana autorizata care sa iti spuna daca terenul si casa pe care o vei ridica aici sunt in pericol, sau daca acel teren poate fi vandut sau daca pe el se poate construi ceva. Daca se afla in zona unui sit arheologic, pot exista restrictii in acest sens.
- Intereseaza-te la primarie daca pe zona terenului tau trec diverse conducte de gaze, apa, canalizare, etc., pentru ca uneori sapaturile in astfel de situatii sunt interzise.
- Un alt pericol atunci cand vrei sa cumperi un teren este faptul ca acesta poate fi obiectul unui litigiu sau poate fi chiar ipotecat. Extrasul de carte funciara ar putea clarifica acest lucru, asa ca solicita o copie la notar, dar si o copile legalizata a dosarului cadastral. Acesta contine coordonatele terenului, amplasamentul etc.
- Solicita emiterea certificatului de urbanism. Aici se precizeaza ce poti construi pe acel teren si mai ales ce fel de constructie: suprafata permisa, inaltimea, eventualele restrictii etc.
- Nu este indicat ca terenul sa se afle intr-o zona cu numerosi stalpi electrici foarte mari si ramificati sau intr-o zona de deal.
- Ai nevoie de o schita a terenului, realizata de topograf in care sa fie clara pozitionarea in zona a parcelei, cu numarul de inregistrare.
- Mai trebuie sa stii daca terenul este bransat la utilitati si determina printr-un studiu geo-tehnic si rezistenta terenului la alunecari de pamant sau la inundatii etc. Daca zona in care este pozitionat terenul nu este bransata la utilitati, nu se acorda autorizatia de constructie
- Inainte de a achizitiona terenul, asigura-te ca exista un drum public de acces in apropierea terenului, sau ca se va construi unul in viitorul apropiat, pentru ca altfel ti se va da foarte greu autorizatia de construire a unei case. .
- Cum capcanele si lucrurile pe care trebuie sa le aflati sunt foarte multe, se recomanda angajarea unui avocat pe toata aceasta perioada, pentru a va scuti de griji suplimentare.
Odata ce te-ai asigurat ca acel teren este o investitie buna, iata care sunt actele necesare incheierii contractului de vanzare cumparare:
- extrasul de carte funciara, certificatul fiscal, actul de proprietate,certificatul de mostenitor sau de partaj daca este cazul, masuratorile cadastrale si intabularea terenului, urmand ca taxele, dar si onorariul notarului in fata caruia se va semna contractul, sa fie suportate de cumparator.

Alte articole din aceeasi tema:

Dariana Officiel

Nici un comentariu pana acum.
Fii primul care comenteaza acest articol!
Spune parerea ta!

Trimite

Scrieti-ne!


Informatiiprofesionale este inscris in Registrul de Evidenta a Prelucrarilor de Date cu Caracter Personal sub Nr. 22490
Informatii Profesionale © Toate drepturile rezervate

Termeni si conditii de utilizare | Publicitate